Karayolları Trafik Kanunu kapsamında sigortacının hukuki sorumluluğu
Legal responsibility of the insurer under the Road High Way raffic Code
- Tez No: 583113
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK NARBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigortacı, Sigorta ettiren, İşleten, Motorlu araç, Karayolları Trafik Kanunu, Insurer, Insurant, Operating, Motor Vehicle, Highways Traffic Code
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca aracın işleteni, motorlu bir aracın işletilmesi, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyde zarar meydana gelmesine sebep olursa kusursuz olarak sorumlu olacaktır. İşletenin sorumluluğunun meydana geldiği durumlarda ise, sigorta şirketinin de sorumluluğu söz konusu olacaktır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde karayolları zorunlu mali sorumluluk sigortasının genel esasları, Karayolları Trafik Kanunu'nun uygulama alanı ve sigorta teminatı kapsamı dışında tutulan zarar ve talepler incelenmiştir. Karayolları zorunlu mali sorumluluk sigortasının tarafları ve bu kişilerin hak ve yükümlülükleri, yükümlülükleri ihlal etmenin sonuçları kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, trafik kazasının gerçekleşmesi sonucunda sigorta şirketinin sorumluluğu, bu sorumluluğun doğması için gerekli şartlar, sigorta şirketine başvuru ve neticesinde ödenmesi gereken tazminat, sigortacının rücu hakkı ve ilgili hususlar ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the Highway Traffic Law No. 2918, the operator of the vehicle will have strict liability if operating of motor vehicle causes the death or injury of a person or damage to something. In cases where the liabilities of the operator occur, the liabilities of the insurance company will also be in question. The study consists of two parts. In the first part of the study, general principles of Highways compulsory automobile liability insurance, the application area of the Highways Traffic Law, the losses and demands excluded from the coverage of the insurance are examined. Parties of Highways compulsory automobile liability insurance, their rights and obligations and the consequences of infringing the obligations are discussed comprehensively In the second part of the study, as a result of traffic accidents, the liability of the insurance company, the necessary conditions for this liability, the application to the insurance company and due compensation as a result, the right of recourse of the insurer and relevant issues are explained in detail.