Newton-Raphson based load flow analysis of AC/DC distribution systems with distributed generation
Dağıtık üretimli AA/DA dağıtım sistemlerinin Newton-Raphson tabanlı yük akışı analizi
- Tez No: 583363
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NEZİH GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yük Akışı Analizi, Hibrit AA/DA Dağıtım Şebekesi, Gerilim Kaynaklı Dönüştürücü, Akıllı Şebeke, DA/DA Dönüştürücü, Load Flow Analysis, Hybrid AC/DC Distribution System, Voltage Source Converter, Smart Grid, DC/DC Converter
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İklim değişikliği ile küresel kirlilik seviyeleri hakkındaki artan endişeler yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurgulamaktadır. Çevreci enerji alternatiflerinin kullanılması konusundaki artan baskı mevcuttaki alternatif akım (AA) odaklı elektrik güç dağıtım sistemlerinde bazı değişiklikleri ve yeniden düzenlemeleri gerektirmektedir. Ayrıca, elektrik şarj istasyonları ile batarya depolama sistemleri, güneş santralleri gibi yenilenebilir ve dağıtık elektrik kaynakları doğru akım (DA) kullanmakta ve bunların mevcut dağıtım şebekesine uyumlanması ek güç dönüşümleri gerektirmektedir. Bu da hibrit AA/DA akıllı şebeke kavramlarının neden geliştirildiğini açıklamaktadır. Hibrit AA/DA iletim sistemlerinde birçok yük akışı yaklaşımları bulunurken, dağıtım sistemleri seviyesinde pek bir çalışma sunulmamıştır. Bu nedenle, bu tezin amacı, çeşitli güç elektroniği cihazlarını ve dağıtık enerji kaynaklarını bünyesinde barındıran hibrit AA/DA dağıtım şebekeleri için bütünleşik yük akış analizi yaklaşımı geliştirmektir. AA ve DA denklemleri bütünleşik olarak değiştirilmiş Jakobiyen matrisi ile Newton-Raphson yöntemi kullanılarak çözülmektedir. Şebekede yaygın olarak kullanılan DA/DA çeviriciler ve gerilim kaynaklı dönüştürücüler ilgili modelleri ile birlikte sunulmuştur. Buradaki yük akışı hesaplama metodu MATLAB üzerinde uygulanmış, çeşitli dönüştürücü modelleri ve yük profilleri içeren farklı dağıtım test sistemleri için benzetimler gerçekleştirilmiştir. Önerilen yük akış algoritmasının çözümü diğer yaklaşımlar kullanılarak üretilen sonuçlar ile tutarlılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing concerns about climate change and global pollution rates emphasized the importance of renewable energy resources. Rising pressure to utilize green energy alternatives requires some changes and rearrangements on the available alternative current (AC) oriented electric power system. Moreover, electric charging stations, renewable and distributed electricity sources like battery storage systems, solar power plants use direct current (DC) and additional power conversion is needed for their integration into the current distribution network. This explains why hybrid AC/DC smart grid concepts are developed. Although there are various load flow analysis approaches applied on hybrid AC/DC transmission systems, not much work is proposed at the distribution system level. The scope of the thesis is to develop an integrated load flow approach for AC/DC distribution networks, which include a variety of power electronic devices as well as distributed energy sources. In the method presented, AC and DC power flow equations are combined and solved using Newton-Raphson algorithm with a modified Jacobian matrix. Commonly used DC/DC converters and voltage source converters present in the grid are represented with their respective models. This load flow calculation method is implemented on MATLAB and simulations are performed for different distribution test systems, which utilize a variety of converter models and load profiles. Solution of the proposed load flow algorithm has shown consistency with the results obtained by other approaches.