Sporcu çocuğa sahip ailelerin beslenme bilgi ve tutumlarının araştırılması
Investigation of nutrition knowledge and attitudes of families with sports children
  1. Tez No: 585286
  2. Yazar: SONER ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Sporcu Çocuk ve Beslenme, Aile ve Beslenme, Nutrition, Sportsman and Nutrition, Family and Nutritio
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı sporcu çocuğa sahip ailelerin beslenme bilgi ve tutumlarının tespit düzeyinin belirlenmesidir. Araştırma betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın evrenini Kahramankazan spor kulübünde farklı spor branşlardaki lisanslı sporcuların aileleri oluşturmaktadır. Örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 60 lisanslı sporcunun aileleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde betimsel istatistikler ve ki-kare analizinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre beslenmenin sportif başarıyı etkilediği konusundaki görüşlerin ebeveynlerin cinsiyetlerine, yaş gruplarına, eğitim düzeylerine, aylık gelir düzeylerine, geçmişte spor yapma durumlarına anlamlı farklılık göstermediği, benzer şekilde çocukların eğitim durumlarına göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Benzer şekilde çocukların eğitim durumlarına göre de beslenmenin sportif başarıyı etkilemesi hakkındaki ebeveyn görüşlerinin anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the level of nutritional knowledge and attitudes of families with athletic children. The research was conducted with descriptive scanning model. The universe of this research consists of families of licensed athletes in different sports branches in Kahramankazan sports club. The sample is composed of families of 60 licensed athletes who are easily selected by sampling method. The data of the research was obtained by the questionnaire form created by the researcher. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square analysis. According to the findings obtained from the study, it was found that the opinions about the effect of nutrition on sport success did not show significant differences according to the gender of the parents, age groups, education levels, monthly income levels, past sports activities, and did not show a significant difference according to the educational status of children. Similarly, it was found that there was no significant difference in parental views about the effect of nutrition on sport success according to the educational level of children