MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine tekrarlayan düşük şikâyetiyle başvuran suriyeli kadınlarda retrospektif koagulasyon ve trombofili paneli değerlendirilmesi
Evaluation of retrospective coagulation and thrombophilia panel in syrian women presenting to MKU Health Application and Research Hospitalwith recurrent pregnancy loss
  1. Tez No: 585871
  2. Yazar: SEVİL IŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, trombofili, koagulasyon faktörleri, Recurrent pregnancy loss, thrombophilia, coagulation factors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tekrarlayan gebelik kaybı (TGK), gebelik yaşının 20. haftasının tamamlanmasından önce (fertilizasyondan 18 hafta sonra) veya eğer gebelik yaşı bilinmiyorsa, 400 gr'dan küçük embriyo/fetüsün kaybı olarak tanımlanır. Tekralayan gebelik kaybı, tüm gebeliklerin yaklaşık %15'ini etkilemektedir. Başlıca etyolojik nedenler arasında hemostaz bozukluklarına bağlı hematolojik nedenler, anatomik nedenler, endokrin nedenler, genetik nedenler, enfeksiyöz, immünolojik ve çevresel faktörler yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, tekrarlayan düşük şikâyetiyle takip edilen Suriyeli kadınlarda trombofili ve kaogulasyon faktörlerinin görülme sıklığını ve birbiriyle olan ilişkisini saptamaktır. Yapılan bu çalışmaya 01.01.2013 -01.01. 2018 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine tekrarlayan düşük şikayeti ile başvuran Suriyeli kadın hastalar dahil edildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı'nda bulunan hasta dosyalarından kalıtsal trombofili paneli için güncel kaynaklarda önerilen Faktör V Leiden 1691 G>A, Protrombin 20210 G>A, MTHFR 677 C>T, MTHFR 1298 A>C, PAI1 4G/5G, GPIIIA Leu33Pro, Beta Fibrinojen -455 G>A, Faktör XIII Val34Leu varyasyonları ile protein S, protein C, antitrombin III, PT, aPTT, INR koagulasyon faktörlerinin analiz sonuçları tarandı. Bu çalışma Suriyeli TGK hastalarında sekiz polimorfizmi inceleyen ve ATIII, PC ve PS eksikliği oranlarını gösteren ilk çalışmadır. Suriyeli kadın hastalarda en sık heterozigot MTHFR 1298A>C polimorfiziminde (%47,7) saptandı. Homozigot mutasyonu en sık PAI-1 4G/4G (%29,6) polimorfizminde saptandı. Protrombin 20210 G>A gen polimorfizmi homozigot genotipi hiçbir hastada saptanmadı. FII geni heterozigot saptanan kadınlarda Protein C aktivitesinin istatistiksel olarak anlamlı (p=0.04) derecede yüksek olduğu bulundu. Faktör XIII heterozigot mutasyonu olanlarda yabanıl tip olanlara göre aPTT düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.01). Literatürde, bu tür çalışmaların sonucunda farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu durum, popülasyonlardaki etnik farklılıklardan kaynaklanmış olabilir. Trombofili ve koagülasyon faktörlerinin birbirleriyle olan ilişkide daha net sonuçlar elde edebilmek için daha fazla hasta sayısı içeren yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Recurrent pregnancy loss (RPL) before the 20th week of gestational age (18 weeks after fertilization) or if the gestational age is not known, it is defined as the loss of an embryo/fetus smaller than 400 g.RPL, affects about 15% of all pregnancies. The main etiological causes include hematological factors related to hemostatic disorders, anatomic factors, endocrine factors, genetic factors, infectious, immunological and environmental factors. The aim of this study was to determine the frequency and the relationship between thrombophilia and coagulation factors in Syrian women with recurrent miscarriage. Syrian female patients who applied to Hatay Mustafa Kemal University (HMKU) Health Application and Research HospitalGynecology and Obstetrics Clinic between 01.01.2013 -01.01.2018 dates, with recurrent miscarriage complaint were included in this study. Hatay Mustafa Kemal University Health Application and Research Hospital Central Laboratory patient files were scanned for recommended in current sources for hereditary thrombophilia panel which are factor V Leiden 1691 G> A, Prothrombin 20210 G> A, MTHFR 677 C> T, MTHFR 1298 A> C, PAI1 4G / 5G, GPIIIA Leu33Pro, Beta Fibrinogen -455G> A, Factor XIII with variations of Val34Leu and protein S, Protein C, antithrombin II, PT, aPTT, INR coagulation factors analysis results. This is the first study examining eight polymorphisms and showing the rates of ATIII, PC and PS deficiencies in Syrian RPL patients. The most common heterozygote polymorphism observed in Syrian female patients was MTHFR 1298A> C (47.7%). The most common homozygous mutation was found in PAI-1 4G/4G (29.6%) polymorphism. Prothrombin 20210 G> A gene polymorphism homozygous genotype was not detected in any patient. Protein C activity was statistically significant(p=0.04) in FII heterozygote gene detected females. The aPTT levels were found to be significantlyhigher in patients with factor XIII heterozygote mutations than wild type(p=0.01). In the literature, different results have emerged as a result of such studies. This situation, may be due to ethnic differences in populations. In order to obtain clearer results in the relationship between thrombophilia and coagulation factors, new studies involving more patients are needed.