Evli bireylerde sözsüz yakınlık ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between nonverbal immediacy and marital satisfaction in married individuals
  1. Tez No: 586042
  2. Yazar: PELİN ZEYNEP UÇANSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sözsüz Yakınlık, Evlilik, Evlilik Doyumu, Nonverbal Immediacy, Marriage, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı evli bireylerin sözsüz yakınlık tutumları ve evlilik doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bununla birlikte, araştırmada kişilerin cinsiyet, yaş, eğitim ve gelir seviyeleri, eşler arası yaş farkı, çocuk sayısı, evlenme şekilleri, ne kadar süredir evli oldukları ve evlenmeden önce eşleri ile ne kadar süredir tanıştıkları gibi demografik değişkenlerin sözsüz yakınlık derecelerine ve evlilik doyumlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın tümünü İstanbul ilinde yaşamını sürdüren evli kadın ve erkek katılımcılar oluşturmaktadır. Araştırmaya 150 evli birey katılım göstermiştir. 75 kadın 75 erkek olmak üzere eşit dağılım gösterilmesine dikkat edilmiştir. Kişilerin demografik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Sözsüz Yakınlık Ölçeği ve Evlilik Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre katılımcıların sözsüz yakınlık puanları arttıkça evlilik doyumu puanlarının azaldığı gözlenmiştir. Sözsüz yakınlığı düşük olan katılımcıların evlilik doyumu puan ortalamaları anlamlı olarak daha yüksektir. Katılımcıların yaşı, evlilik süresi ve çocuk sayısı arttıkça sözsüz yakınlık düzeylerinin azaldığı, evlilik doyumlarının ise arttığı ortaya konmuştur. Buna ek olarak, aile geliri ve eğitim düzeyi arttıkça sözsüz yakınlığın arttığı, evlilik doyumunun ise azaldığı tespit edilmiştir. Evli bireylerin sözsüz yakınlığı düşük ve yüksek olan gruplarda evlilik doyumu puanları ile cinsiyet, eğitim durumu, aylık gelir ve yaş farkı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Buna ek olarak, yaş, çocuk sayısı ve evlilik süresi değişkenleri incelendiğinde sözsüz yakınlığın yüksek olduğu grubun evlilik doyumu puan ortalamaları ile anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak, sözsüz yakınlığı düşük olan grupta anlamlı bir farklılık söz konusudur. Evlenme şekline göre sözsüz yakınlığı yüksek olan grupta anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between non-verbal immediacy and marital satisfaction in married individuals. In addition to this, the affects of variables such as gender, age, education level, economic status, the age difference between partners, number of children, the way of marriage, duration of marriage and the time that partner knew each other before marriage on nonverbal immediacy and marital status have been searched in this study. The population of the study consists on married women and men living in Istanbul. The sample of the study consists of 150 individuals, 75 being women and 75 being men. A Personal Information Form to learn about demographic features and a Nonverbal Immediacy Scale and Maritial Satisfaction Scale evaluate the variables has been applied. According to findings, it was observed that marital satisfaction scores decreased as the nonverbal immediacy scores of the participants increased. Participants with low level of non-verbal immediacy have a higher level of average points in marital satisfaction. It is shown that, as the age of the participants, duration of marriage and number of children increased, the level of non-verbal immediacy decreased and marriage satisfaction increased. In addition to do this, as non- verbal immediacy increased with family income and education level, marriage satisfaction decreased. No statistically significant relationship was found between marital satisfaction scores and gender, educational status, monthly income and age difference in the groups with low and high non-verbal immediacy scores. In addition, there is no significant difference has been found in groups with high levels of non-verbal immediacy and their average marital satisfaction points considering variables such as age, number of children and duration of marriage. However, the group with low levels of non-verbal immediacy and their marital satisfaction points have shown a significant difference. The group with high levels of non-verbal immediacy had a significant difference in their marital satisfaction points regarding the ways of marriage.