Comparison of online vs. offline dating in terms of romantic beliefs, commitment, relationship maintenance and relationship satisfaction
Online başlayan ilişkilerin yüz yüze başlayan ilişkilerle romantik inançlar, bağlılık, ilişki sürdürme ve ilişki memnuniyeti açısından karşılaştırılması
  1. Tez No: 586438
  2. Yazar: DİLŞAH ECE EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNEVVER SELENGA GÜRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: online tanışma platformları, online başlayan ilişkiler, sosyal medya, romantik inançlar, bağlılık, ilişki sürdürme, ilişki memnuniyeti, Online dating, social media, commitment, romantic beliefs, relationship maintenance, relationship satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Son yıllarda, online tanışma platformlarının kullanma sıklığının arttığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, online platformların romantik bir ilişkiye başlamak için iyi bir yol olduğu yönünde değişen görüşler mevcuttur. Ek olarak, online başlayan evliliklerin ilişki memnuniyetinin yüz yüze başlayan evliliklere kıyasla daha yüksek olduğunu bulan bir çalışma mevcuttur (Cacioppo, Cacioppo, Gonzaga, Ogburn& Vanderweele, 2013). Ancak, online tanışma fenomenini daha iyi anlamak için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu sebeple mevcut çalışma, online ve yüz yüze başlayan ilişkileri ilişkisel değişkenlerle (romantik inançlar, bağlılık, ilişki sürdürme davranışları ve ilişki memnuniyeti) karşılaştırmayı amaçlamıştır. Buna ek olarak, bu çalışma, mevcut ilişki deneyimlerinin dışında, online tanışma platfromlarını kullanan ve kullanmayan katılımcıların ilişki algılarını ölçmeyi de hedeflemiştir. Örneklem, 18-30 yaş arasındaki 546 katılımcıdan (362 kadın, 182 erkek and 1 diğer) oluşmuştur (M= 24.16, SD = 3.5). 276 katılımcı yüz yüze başlayan ilişkisini değerlendirirken; 270 katılımcı online ortamlardan (online tanışma platformları ve sosyal medya siteleri) başlayan ilişkisini değerlendirmiştir. Gruplararası farkı incelemek için bağımsız değişkenler testi uygulanmıştır. Sonuçlar, yalnızca romantik inançlarda gruplararası fark bulurken; bağlılık, ilişki sürdürme davranuşları ve ilişki memnuniyeti arasında bir fark bulamamıştır. Yüz yüze tanışan kişilerin romantik inançlarının daha fazla olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, online tanışma platformu deneyimi bulunan katılımcılar ve bulunmayanlar arasında romantik inançlar, bağlılık ve ilişki memnuniyeti açısından fark bulunmuştur. Online tanışma platform deneyimi bulunan katılımcılarda daha düşük romantik inançlar, bağlılık ve ilişki memnuniyeti puanları görülmüştür. Mevcut araştırma çoklu regresyon analizleri yaparak, her bir ilişkisel değişkenin, ilişki memnuniyetine nasıl yordadığını ortaya koymuştur. Çalışmanın değişkenlerinin, online ve yüz yüze başlayan ilişki gruplarında da ilişki memnuniyetini yordadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, aracılık analizleri yapılarak, ilişki sürdürme davranışlarının romantik inançlar, bağlılık ve ilişki memnuniyeti arasındaki ilişkideki aracı rolü incelenmiştir. Her iki grupta da, ilişki sürdürme davranışlarının aracı rolü olduğu bulunmuştur. Tüm bu sonuçlar, şema teorisi, yatırım modeli ve Türkiye'nin kültürel özellikleri zemininde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, there is an increase in online dating engagement and individuals' opinions are evolving as online dating is a good way to initiate a romantic relationship (Pew Research Center, 2016). Further, a research study proposed that marriages that started online have a higher relationship satisfaction rather than marriages that started in face-to-face interaction (Cacioppo, Cacioppo, Gonzaga, Ogburn& Vanderweele, 2013). Nevertheless, more studies are needed to compare these relationships. Therefore, current study is aimed to investigate how online vs. offline dating differs in terms of romantic beliefs, commitment, relationship maintenance behaviors and relationship satisfaction. Besides relationship experiences, the current study also aims to investigate how possible perception-changing experiences such as exposure to online dating does make a difference or not. Therefore, the current study investigates how romantic beliefs, commitment, relationship maintenance and relationship satisfaction differ among groups of participants who have experienced online dating before and participants who have not experienced online dating before. The sample is composed of 546 participants (362 females, 183 males and 1 other) between the ages of 18 and 30 (M= 24.16, SD = 3.5). 276 participants assessed their relationships as relationships started offline (face-to-face and contexts) and 270 participants assessed their relationships as relationships started online (both via online dating apps and social media sites). An independent samples t-test was conducted in order to see the group differences between offline and online dating experiences. Results revealed that there were no statistically significant differences across groups of offline vs. online daters in terms of romantic beliefs, commitment, relationship maintenance behaviors and relationship satisfaction. On the other hand, there was a significant group difference between participants who have experienced online dating before and who have not experienced before. In addition to this, regression analyses were conducted in order to determine unique contributions of romantic beliefs and commitment to relationship satisfaction. It was found that romantic beliefs, commitment and relationship satisfaction was significant predictors of relationship satisfaction. Further, mediation analyses were done in order to see how relationship maintenance behaviors mediate the relationship between romantic beliefs, commitment and relationship satisfaction among both groups. Results yield that relationship maintenance behaviors mediated the association between romantic beliefs and relationship satisfaction both in online and offline relationships. In addition to this, relationship maintenance behaviors mediated the association between commitment and relationship satisfaction in both groups of online and offline relationships. A discussion was provided to understand these results referring to the literature. Also, a discussion was provided based on Turkey's context.