Evli bireylerde aleksitiminin evlilik uyumu üzerindeki etkisi
Effects on marriage of alexity in married individuals
- Tez No: 587132
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Aleksitimi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Evlilik uyumu konusunda yapılan çalışmalar, evli bireylerin psikolojik süreçlerinin, etkilerini incelemektedir. Bu kapsamda da aleksitimi rahatsızlığının evlilik uyumuna etkileri, çalışmanın ana konusunu meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra aleksitiminin bireylerin duygu durumlarını ifade etme açısından sorunlar yaşamasına neden olduğu bilinmektedir. Çalışmanın teorik ve kavramsal şemasının kurulması ile birlikte yapılan saha çalışmasında, anketler doğrultusunda sayısal verilere de ulaşılmıştır. Çalışma 200 kişi ile gerçekleştirilmiş ve ölçek olarak Toronto Aleksitimi Ölçeği ile Evlilik Uyumu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma İstanbul ili, Beylikdüzü ilçesinde çalışan ve çalışmayan bireylerle gerçekleştirilmiştir.Katılımcıların 112'si (%56) kadın, 88'i (%44) erkektir. Araştırmanın verileri Demografik Soru Formu, 20 soruluk Totonto Aleksitimi Ölçeği ve Evlilik Uyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulgularında 111 kişi Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam puan ortalaması altında kalırken, 89 kişi toplam puan ortalamasının altında çıkmış olup, Toronto Aleksitimi Ölçeği puanları ortalamasının altında ve üstünde olan grupları evlilik uyumu ölçeği genel toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann Whitney U- Testi yapılmıştır ve istatistiksel olarak anlamlı fark bıulunmamıştır [p= 0,79; p> 0.05]. Araştırma bulgularında kadın- erkek arasında aleksitimi sıklığı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Toronto Aleksitimi Ölçeği verileri ile Demografik Bilgi Formu soruları verileri arasındaki ilişki Kruskal Wallis H testi ile ölçülmüş ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Evlilik Uyumu Ölçeği verileri ile Demografik Bilgi Formu soruları verileri arasındaki ilişki Kruskal Wallis H testi ile ölçülmüş ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Studies on marital adjustment examine the effects of psychological processes of married individuals. In this context, the effects of alexithymia on marital adjustment constitute the main subject of the study. In addition, it is known that alexithymia causes problems in terms of expressing emotions of individuals. In the field study conducted with the establishment of the theoretical and conceptual scheme of the study, numerical data were obtained in line with the questionnaires. The study was carried out with 200 people and Toronto Alexithymia Scale and Marriage Compliance Scale were used as scale. The study was carried out with the individuals who were working and not working in the district of Beylikdüzü, İstanbul. The data of the study were collected by using Demographic Questionnaire, 20 questions Totonto Alexithymia Scale and Marriage Compliance Scale. Data were analyzed using SPSS 20.0 program. In the research findings, 111 people were below the mean total score of the Toronto Alexithymia Scale. Whitney U-Test was performed and no statistically significant difference was found [p = 0.79; p> 0.05]. There was no significant difference in the prevalence of alexithymia between men and women. The relationship between Toronto Alexithymia Scale and Demographic Data Form Questionnaire data was measured by Kruskal Wallis H test and no statistically significant relationship was found between them. The relationship between the data of the Marriage Compliance Scale and the Demographic Information Form questions were measured by Kruskal Wallis H test and no statistically significant relationship was found between them. Keyword: Marriage Adaptation, Alexithymia