Portal hipertansiyon tedavisinde splenorenal şantlar
- Tez No: 58939
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLAVER AĞDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Portal hipertansif varis kanaması, distal splenorenal şant, proksimal splenorenal şant, hipersplenizm, Portal hypertensive variceal bleeding, distally splenorenal shunt, proximalry splenorenal shunt, hypersplenism. VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Portal hipertansiyon (PHT), komplikasyonlar nedeniyle klinik açıdan önemlidir. Komplikasyonların tedavisi öncelikle medikal ve endoskopik girişimlerdir, bunlara yanıt alınamaması halinde cerrahi tedavi hayat kurtarıcıdır. Bu çalışmada 1994 yılından bu yana ÇÜTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda PHT'da uygulanan splenorenal şant operasyonlar prospektif olarak incelendi. Olguların % 31 'i acil, % 69'u elektif şartlarda öpere edildiler. Child-Pough sınıflamasına göre % 86 olgu Child A-B grubunda, % 14 olgu Child C grubundaydı. Splenorenal şant operasyonlarının, morbidite, mortalite ile portal hipertansiyon komplikasyonlarını ortadan kaldırması açısından yaran incelendi. Üç olgumuzda (% 18.8) morbidite gelişti. Operatif mortalite iki olguda (% 12.5) gelişti. Kaplan-Meier metoduna göre 1 yıllık hayatta kalım oranı % 87.5, 2 yıllık ve 3 yıllık hayatta kalım oranı % 74 olarak bulundu. Splenorenal santiarın, tekrarlayan veya skleropterapiye rağmen kanayan özofagus varisleri, portal hipertansif gastropati kanamaları ile birlikte derin hipersplenizm ve assit gibi portal hipertansiyonun komplikasyonlarını düzelttiği, diğer tedavi seçeneklerine göre daha konforlu bir yaşam sağladığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Portal hypertension (PHT) is very important clinical antity because of its complications. The treatment of this antity is medical and/or endoscopic approaches. If these approaches fail surgical treatment becomes life-saving procedures. In this study, it has been investigated the effect of shunt operations on the compications of PHT prospectively in Department of Surgery, Faculty of Medicine, University of Çukurova since 1994. Thirty-one percent of these patients were operated at emergency situations, the remains (69 %) were taken to elective operations. Eighty-six percent of patients were in Child-Pough's classification A and B. The others were Child's class C (14%). The beneficial effect of splenorenal shunt operations was investigated on morbidity, mortality, and disappear complications of portal hypertension. Morbidity was seen in 3 patients (18.8 %). Two patients of whole group died who had end-stage liver failure. Thus, overall operative mortality was found as 12.5 %. One year, 2 years and 3 years survey was estimated 87.5%, 74 %, and 74 % respectively by using Kaplan-Meier survival test. We concluded that surgical results PHT complications is very acceptable and maintains much more comfortable life than the other treatment modalities.