Osmanlı Devleti'nde kazancın vergilendirilmesi teşebbüsleri (1907-1914)
Endeavors on taxing of the income in the Ottoman Empire (1907-1914)
  1. Tez No: 589626
  2. Yazar: MERT CEMAL AYGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Tarih, Finance, History
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Gelir, Kazanç, Temettuat, Temettü Vergisi, Tanzimat, Vergi Politikası, Gelir Vergisi, Osmanlı ve Gelir Vergisi, Tax, Income, Profit, Temettuat, Temettu Tax, Tanzimat, Tax Policy, Income Tax, Ottoman and Income Tax
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tanzimat Fermanı'ndan sonra ortaya çıkan gelir ve servete göre vergilendirme politikası ile başlayan sürecin devamında kazanç da tek başına verginin konusu olmuştu. İlk olarak temettü vergisi ile uygulanmaya başlayan kazanç üzerinden vergi alınması, başka adlarla da uygulanmaya çalışılmışsa da Osmanlı Devleti'nin Tanzimat sonrası esas kazanç vergisi temettü vergisi olarak kalmıştır. 1907 yılında yürürlüğe konulan nizamnameyle; yeni bir döneme girilmiş, Osmanlı Devleti ilk kez kazancın harici göstergelerini esas alan bir gelir vergisi uygulamaya başlamıştır. Yeni nizamnamenin uygulanması sırasında; nizamname hükümlerinin yetersizliği, kapitülasyonlar nedeniyle yabancılara uygulanamaması ve Yunanistan'ın temettü vergisine olan ısrarlı muhalefeti nedeniyle sorunlar yaşanmıştır. Bu çalışmada, Tanzimat Fermanı'ndan itibaren gelir ve servete göre vergi alınmasından, kazancın vergilendirilmesine giden süreç incelenmiş ve özellikle temettü vergisinin 1907-1914 yılları arasındaki uygulamaları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the emergence of the taxing system based on the wealth and income in Tanzimat era, the income itself had been another subject of the taxation as well. Even Though ''temettü'' tax was the first tax levied on income, there had been other attempts with different names in the Ottoman Empire after the Tanzimat era. Nonetheless,“temettü”tax preservered itself as the main tax levied on income. With the regulation which put in force in 1907; a new era started and the Ottoman Empire commenced to apply an income tax that was based on the external signes of income. In the course of application of the new regulation, there had been problems on account of inadequacy of the regulation, impossibility of applying it to foreigners as a consequence of capitulations and constant opposition to it by Greece. In this study, the process from taxation based on wealth and income since the Tanzimat Edict to taxation of income-profit directly was examined and especially the applications of“temettü”tax between the years of 1907-1914 is emphasized.