Yenilenebilir enerji üretiminin enerji ithalatına etkileri; Türkiye örneği
The effects of renewable energy generation on energy imports; the case of Turkey
  1. Tez No: 590658
  2. Yazar: GÖKHAN ASYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji İthalatı, Enerji Politikası, Yenilenebilir Enerji, Energy import, Energy policy, Renewable energy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Fosil enerji kaynaklarının dünya üzerinde heterojen dağılımı bu kaynaklar açısından yetersiz olan ülkelerin alternatif enerji kaynağı arayışını zorunlu kılmaktadır. Hatta fosil kaynaklar açısından avantajlı olan ülkeler bile yakın gelecekte petrol ve doğalgaz gibi kaynakların tükeneceği endişesiyle yenilenebilir enerji kaynağı arayışı içerisindedirler. Bu arayış aslında ülkelerin dünya üzerindeki gelişmişlik sıralamalarını yeniden şekillendirebilecek bir öneme sahiptir. Sıralamada rakiplere fark atmanın yegâne çaresi yenilenebilir enerji politikalarının hızlı ve doğru bir şekilde hazırlanıp uygulamaya konulmasıdır. Bu rekabette başarılı olunamaması durumunda enerji ithalatı kaçınılmaz son olacaktır. Enerji ithalatı arttıkça dışa bağımlılıkta giderek artmaktadır. Türkiye'nin enerjide % 70'ler düzeyinde seyreden dışa bağımlılığı, enerji alanındaki her gelişmede bir durum değerlendirmesi gerektirmektedir. Çalışmanın amacı, yenilenebilir enerji üretimi ile enerji ithalatı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada yenilenebilir enerji üretimine yasal zemin hazırlaması cihetiyle ciddi bir öneme sahip olan enerji politikalarına yer verilmiştir. Bununla birlikte Türkiye'nin büyüme verilerinin enerji ithalatını ne yönde etkilediği de analiz edilmiştir. Böylelikle enerjideki dışa bağımlılığın büyüme ile ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmada 1990-2015 yılları arasında yenilenebilir enerji üretim miktarı ve GSYH'nin enerji ithalatını ne yönde etkiledi zaman serileri yardımıyla analiz edilmiştir. Tanımlanan zaman aralığında yenilenebilir enerji üretim miktarı ile enerji ithalatı arasında anlamlı ve negatif, kişi başına düşen GSYH ile enerji ithalatı arasında ise anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Nihai olarak bulgulardan hareketle bağımlılığı azaltmaya yönelik politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The heterogeneous distribution of fossil energy resources in the world necessitates countries that are insufficient in terms of these resources to seek alternative energy sources. Even the countries that are advantageous in terms of fossil resources are in search of renewable energy sources in the near future with the concern that resources such as oil and gas will be exhausted. In fact, this quest has an important role in reshaping the countries' development rankings in the world. The only way to make a difference to competitors in the ranking is to prepare and implement renewable energy policies quickly and accurately. Failure to succeed in this competition will inevitably end energy imports. As import of energy increases, foreign dependency increases. 70% Dependence on foreign energy level of Turkey require a situation assessment of Turkey in every situation in the energy field. The aim of this study is to examine the relationship between renewable energy production and energy imports. In this study, energy policies which have a significant importance in terms of preparing legal basis for renewable energy production are included. Beside this, it is analyzed how growth data of Turkey affected import of energy. Thus, the relationship between foreign dependence on energy and growth is discussed. In this study, the amount of renewable energy production between 1990-2015 and affect of GDP on energy imports analyzed with the help of time series. In defined time interval, it is seen that there is meaningful and negative correlation between the amount of renewable energy production and energy imports also there is meaningful and positive correlation between GDP and energy import. Finally, based on the findings, policy recommendations for reducing dependence were presented.