Sicill-i Ahvâl Defterlerine göre Antalyalı memurlar (1879-1909)
Officers of Antalya according to Sicilli-i Ahval Registers (1879-1909)
  1. Tez No: 593001
  2. Yazar: MEHMET FATİH DEMİRDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EFKAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Sicill-i Ahvâl, Bürokrasi, Memur, Antalya, Sicilli-i Ahval, bureaucracy, officer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Osmanlı devleti, XVIII. Yüzyıl itibariyle bulunduğu durumdan kurtulabilmek için idari, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda ıslıhatlar yapmak durumunda kalmıştır. II. Abdulhamid döneminde de birçok anlamda yenilikler gerçekleştirilmiştir. Bu değişimlerden birisi bürokrasi olmuştur. Devletin merkeziyetçi anlayış üzerinde durduğu ve bu konuda gerekli adımların bürokrasi üzerinden yapmaya çalıştığı görülmektedir. Bürokrasideki gelişmeler ise devlet memurlarının bir disiplin içerisine girmesi ve bu memurların kayıt altına alınarak memurluğun daha düzenli hale getirilmesi hedeflenmiştir. Merkezileşmenin olduğu bu dönemde devlet teşkilatında büyük değişimler meydana gelmiştir. Bu teşkilatlanmanın artmasını takiben kadrolaşma da çoğalmış ve yeni memuriyetler ortaya çıkmıştır. Bu memurların bir düzen içerisinde olması onların biyografilerinin kayıt altına alınması devlet disiplini için önemli veri kaynağı teşkil etmektedir. Böylece memurların atanması daha isabetli olmaktadır. Bu süreçte devlet memurlarının bağlı olduğu bir komisyon kurularak memurların bir çatı altından daha disiplinli ve kontrolü kolay bir dönem başlamıştır. Bu çalışmada Osmanlı bürokrasisinde görev alan Antalyalı memurların sicil kayıtları üzerinde tercüme-i halleri üzerinde durulmuştur. Sicil kayıtlarında ismi geçen 148 Antalyalı memur vardır. Çalışmamızda Sicill-i Ahvâl kayıtlarına göre hazırladığımız için arşiv kaynaklarından yararlanılmıştır. Memurların biyografileri sicil kayıtlarındaki metne uygun olarak transkripsiyonu yapılmıştır. Memurların doğum tarihleri ve aile durumları, babalarının meslekleri, eğitim durumları, görev yerleri, varsa bildikleri yabancı diller, hangi ırka mensub olduğu ve maaşları hakkında değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State had to make reforms in administrative, political, cultural and economic fields to overcome its distressed situation in the eighteenth century. Many reforms were promulgated under the reign of the Sultan Abdulhamid II. It was seen that the state had a centralized structure and that all necessary steps were taken through bureaucratic ways. There were also some developments in bureaucracy. For instance, civil servants were disciplined and they were registered one by one in order to make bureaucratic work more organized. In this period of centralization, there had been major changes in the state governance. Following the increase of this organization process, the caderisation escalated and new government jobs came out. It was an important data source for government discipline that these officers were in order and their biographies were recorded. That way, the assignments of officers could be more accurate. During this time, a special commission to which civil cervants were attached was established and they gathered under one roof so that they could be more disciplined. Thanks to this commission, officers were also under control. In this study, biographies of civil servants in Ottoman bureaucracy were emphasized. There are 148 officers from Antalya who are mentioned in this registry. Since we prepared our work according to this registry, we used archive resources in our study. Civil servants' biographies were written in accordance with the texts in the registry. The dates of birth of the civil servants, family situations, occupations of their fathers, their educational status, places of duty, foreign languages they know (if there is any), the race they belong to and their salaries were evaluated.