Optimization of pretreatment process for the improvement of test performance
Test başarımın iyileştirmek için önişlem sürecinin eniyileştirilmesi
- Tez No: 593389
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum Alaşımlı jant, Yüzey Hazırlama Süreci, Boya testleri, TAC testi, Deney tasarımı, Aluminum alloy wheel, Pretreatment Process, Paint Test, TAC test, Design of Experiment
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı boya test performansına etkisi olan alüminyum jant üretiminin alt süreçlerinden biri olan yüzey hazırlama sürecini incelemektir. Alüminyum alaşımlı jantlar seri üretim öncesi bir dizi boya testlerine tabi tutulmaktadır. Bu testler uluslararası standartlarca belirlenmiş ve araç üreticileri tarafından da onaylanmıştır. Jant üreticileri, proje süresi boyunca müşteri şartnamelerinde yer alan boya testlerini başarılı bir sonuca ulaştıracak boya sürecini sağlamak durumundadır. Bu çalışma boyunca alüminyum alaşımlı jantların üretimi, işlem temelli olarak, şekiller ile pekiştirilerek aktarılmış; bunun yanında boya işlemi içinde yer alan yüzey hazırlama süreci ile bu yüzey hazırlamada kullanılan kimyasallar tanıtılmıştır. En uygun süreç parametrelerinin bulunması için deney tasarımı yöntemi kullanılmış, deneyler boya testleri ile doğrulanmıştır. Deney sonuçları istatistiksel olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the pretreatment process, one of the sub-processes in aluminum wheel production, which has an effect on coating test performance. Before mass production, aluminum alloy wheels undergo a series of coating tests. These tests are determined by international standards and approved by vehicle manufacturers. Wheel manufactures must provide the paint process that will ensure successful test results of the coating test according to customer specification within project period. In this study, production of aluminum wheels, are explained with figures, based on operations; beside that the pretreatment process, a part of the coating process, and the chemicals used in the pretreatment process are introduced. In order to find the most suitable process parameters DOE (Design of Experiment) method was applied, and the experiments were verified according to the coatings. Also, the experimental results were statistically analyzed.