Türkiye'de çevre mevzuatı ve çevre uygulama araçları: Sinop örneği
Environmental legislation and environmental application tools in turkey: The sample of Sinop
- Tez No: 593774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hukuk, Çevre Mühendisliği, Public Health, Law, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre mevzuatı, Sinop, Kirlilik, Çevre uygulama araçları, ÇED, Environmental legislation, Sinop, Pollution, Environmental application tools, EIA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Çevre Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çevre sorunları artan nüfus ve teknolojik gelişmelere paralel olarak yaygınlaşmakta, yaşanabilir alanlar azalmakta, doğal kaynaklar bilinçsizce tüketilmekte, çevre kirliliği, çölleşme, küresel ısınma gibi sorunlar ve sağlığa etkileri de hızla büyümektedir. Bu durum çevre sorunlarına yönelik yasal düzenlemelerin hazırlanmasını ve uygulamasını hızlandırmıştır. Ulusal ve uluslararası boyutta yapılan düzenlemelerle çözümler üretilmeye çalışılarak devlet ve vatandaşlar yanı sıra diğer kurumlar da paydaş olarak çevre sorunlarının çözümünde yer almışlardır. Çünkü anayasal düzenlemede çevrenin korunması sorumluluğu anayasa ile devlete ve ardından vatandaşlara verilmiştir. Yapılan yasal düzenlemeler aracılığı ile de bu sorumluluklarını neler olduğu ve nasıl yerine getirebilecekleri açıkça belirlenmiştir. Bu çalışmada; çevre kirliliğinin önlenmesinde, çevre yönetimi araçları ve çevre mevzuatının çevre sorunları çözümüne ya da önlenmesine yönelik işleyişteki yerinin Sinop ili çerçevesinde incelenerek değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada çevre sorunları; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği, kentsel atıklar ve elektromanyetik kirlilik başlıkları altında ele alınmıştır. İlgili çevre sorunları başlıklarına yönelik çevre mevzuatı ve diğer çevre koruma araçlarına yer verilerek yasal çerçevede Sinop ili çevre sorunları değerlendirilmiştir. Sinop ilinde atık yönetimi öncelikli sorun gibi görülmektedir. Sinop ilinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı il müdürlüğü ve ilgili kurumlar tarafından işbirliği ilkesi çerçevesinde mevzuatların işleyişi ile ilgili çalışmalar ve gerekli denetimler yapılmaktadır, ancak bazı alanlarda denetim ve izlemler gibi çalışmalarda aksaklıklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Environmental problems are growing in parallel with increasing population and technological developments, habitable areas have been decreasing, natural resources have been consumed unconsciously, problems such as environmental pollution, desertification, global warming and health effects are also deepening rapidly. This situation has accelerated the preparation and implementation of legal regulations on environmental problems. By the regulations were done in national and international dimension, the state, citizen and also other institutions have tried to find a solution of environmental problems. Because in the constitutional regulation, the responsibility of the protection of the environment is given to the state and also citizens . By legal regulations, what these are and how they can fulfill their responsibilities are clearly defined. The aim of this study is to evaluate the role of environmental management tools and environmental legislation in the solution or prevention of environmental problems in Sinop province. In this study, environmental problems are discussed under the titles of air pollution, water pollution, soil pollution, noise pollution, urban wastes and electromagnetic pollution. The environmental problems of Sinop province are evaluated within the legal framework by providing environmental legislation and other environmental protection tools for related environmental issues. Waste management is seen as a privileged problem in Sinop. Studies related to the law enforcement and necessary audits are carried out, carry out within the framework of the principle of cooperation by the provincial directorates of the Ministry of Environment and Urbanization and related institutions. However, it has been observed that there are some problems in practice such as audits and follow-up in some areas.