Necip Fazıl Kısakürek'in Büyük Doğu İdeolocya Örgüsü'nün yapısal unsurlarının analizi
Analysis Of the structural elements Of The Great Eastern İdeology Of Necip Fazıl Kısakürek
  1. Tez No: 594606
  2. Yazar: SALTUK BUĞRAHAN YEĞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl Kısakürek, Great East Ideology Braid, Başyücelik State, Islamism, Conservatism, Nationalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türk siyasal hayatı, çok renkli tartışmalara ve simalara sahne olmuştur. Bu renkli simalardan birisi de Necip Fazıl Kısakürek'tir. Necip Fazıl Kısakürek'in fikirleri ve şiirleri Türkiye'de muhafazakâr ve milliyetçi siyaset geleneklerine sahip çevreler tarafından çok sık kullanılmaktadır. Bunun yanında genelde Türk sağının özelde de muhafazakâr-milliyetçi siyaset merkezlerinin kullandığı siyasal paradigmaların çoğunun kaynağının Necip Fazıl Kısakürek olduğu gözlemlenmektedir. Bu tezde Necip Fazıl Kısakürek'in siyasi hayatı, siyasal fikirleri ve ideal devlet ve toplum düzeni olarak ileri sürdüğü Büyük Doğu Devleti'nin yapısal unsurları analiz edilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kavramlar: Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu İdeolocya Örgüsü, Başyücelik Devleti, İslamcılık, Muhafazakârlık, Milliyetçilik
Özet (Çeviri)
Turkish political life has been the scene of very colorful controversies and faces. One of these colorful faces is Necip Fazıl Kısakürek. Necip Fazıl Kısakürek's ideas and poems are frequently used by conservative and nationalist circles who have the political tradition in Turkey. Beside this, it is observed that the source of the majority of the paradigms used by the Turkish right, especially the conservative-nationalist political centers, is Necip Fazıl Kısakürek. In this thesis, Necip Fazıl Kısakürek's political life, political ideas and structural elements of the Great Eastern State, which he proposes as ideal state and social order, are tried to be analyzed.