Sabahattin Ali'nin Değirmen adlı öykü kitabında kelime grupları
The book of Sabahattin Ali: Değirmen (The mill) a research about word groups
  1. Tez No: 595175
  2. Yazar: ALİYE GÖZTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜRSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, Öykü, Değirmen, Söz Dizimi, Kelime Grupları, Sabahattin Ali, Story, Mill, Syntax, Word Groups
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 729
Özet
En etkili iletişim, dille kurulan iletişimdir. Bu iletişimde de kelimeler ve her zaman kelimeler tek başına yeterli olamadığı için kelime grupları kullanılmaktadır. Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Sabahattin Ali ve onun eserleri ile ilgili pek çok araştırma, tez bulunmasına rağmen eserleri üzerine dil bilgisi bakımından az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada Sabahattin Ali'nin“Değirmen”adlı öykü kitabındaki ilk 10 öykü kelime gruplarının yapısı bakımından incelenmiştir. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde Sabahattin Ali'nin hayatı, edebi kişiliği, öykücülüğü ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde söz dizimi ve kelime grupları hakkında bilgi verilerek“kelime grupları”ile ilgili araştırmacıların farklı görüş ve tasniflerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde öykülerdeki kelime grupları tespit edilerek yapıları bakımından ele alınarak sınıflandırılmıştır. Sonuç bölümünde de öykülerde tespit edilen kelime grupları sayısal olarak sunularak değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmayla“Kelime Grupları”konusundaki incelemelere katkıda bulunmak ve Sabahattin Ali'nin ifade gücünü dile getirmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most effective communication is the verbal communication. In the communication process, as words are not sufficient alone, word groups are used. Although there have been a great number of researches, thesises about Sabahttin Ali, who is one of the leading names in Turkish literature, and his works, there are a couple of studies on his works in therms of grammar. In this study first ten stories in the story book of Sabahttin Ali which is called Değirmen are investigated with regards to word groups.This study consists of an entry section, three parts and a conclution. In the first part are given inforation about Sabahattin Ali and his life, literary personality, storytelling and works. in the second part informaiton about syntax and word groups are given and are given place to different point of views and assortment of researchers on word groups. In the third part words gruops in the stories are determined and these groups are classified according to their structure. In cocnlusion ascertained word groups in the stories are evaluated and presented numerically. The main purpose of this ariticle is to conribute to the investigations about word groups and giving a voice to Sabahattin Ali's power of articulation.