Orman yangınları ve insan ilişkilerinin farklı ilgi grupları açısından incelenmesi
Investigation of forest fires and human relations in terms of different stakeholder groups
  1. Tez No: 595344
  2. Yazar: ÖMER TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Forest fıres, Fire and Human, Public Relations, Education, Consciousness-raising
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Orman yangınları dünyanın yangına hassas bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemizde de orman ekosistemlerini etkileyen doğal afetlerin başında gelmektedir. Orman yangınlarının başlamasına sebep olan faktörlere baktığımızda bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de“İNSAN”yangınlara sebep olan faktörlerin başında gelmektedir. Bu çalışma, orman yangınlarıyla ilgili olarak halkın bilinç düzeyini belirlemek, farklı paydaşların orman yangınları hakkındaki değer yargılarını ortaya koymak ve bu bilgileri analiz ederek birtakım değerlendirmeler yaparak orman yangınlarının önlenmesi ve mücadelesine katkı yapacak öneriler geliştirmek üzere ele alınmıştır. Bu amaçla Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yapan orman işletme şeflerine 91 adet, Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü'ndeki yangın işçilerine 44 adet ve aynı işletme sınırları içinde yaşayan orman köylülerine 151 adet anket uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre hem orman köylüleri (%36.8) hem de orman yangın işçileri (%36.4) orman yangınları ile mücadelede en fazla görev ve sorumluluğun orman işletme müdürlerine ait olduğu ve en etkili mücadele aracının da helikopter (sırasıyla %61.3 ve %53.9 oranında) olduğu görüşündedirler. Orman köylüleri yangına sebep olan en önemli faktörleri sigara (%45.5), anız yakmak (28.6) ve piknik ateşi (24.7) olarak sıralamıştır. Orman yangını işçilerinin büyük bölümü (%90.9) ise yangınla mücadele konusunda personel eksikliği olduğu ve bunun da yangınla mücadelede iş verimini etkilediği (%95.5) görüşündedirler. Orman işletme şeflerinin büyük bir bölümü ise (%91.2) orman yangınları ile mücadelede personel eksikliği olduğunu düşünmektedir. Bu çalışma ile birlikte farklı yangın bölgelerinde yürütülecek benzer çalışmaların sonuçları da Ülkemizdeki yangın yönetim süreçlerinin etkinliğini artırmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler : Orman yangını, yangın ve insan, halkla ilişkiler, eğitim, bilinçlendirme.
Özet (Çeviri)
Forest fires are one of the major natural disasters that affect forest ecosystems in our country in the Mediterranean climate zone as well as the fire-sensitive regions of the world. In the factors causing the start of forest fires, like all over the world in our country“HUMAN”is one of the leading causes of fires. This research is intended to determine fire consciousness among the public, to specify the value decisions of the various stakeholders on forest fires by analyzing and evaluating this data, and to develop the assessments and suggestions that will contribute to the prevention and suppression of forest fires. For this purpose, 91 questionnaires were conducted to forest management chiefs working at Muğla Regional Directorate of Forestry, 44 questionnaires to fire workers at Yatağan Forest Management Directorate and 151 questionnaires were conducted to forest villagers living within the same operational boundaries. According to the findings of the research, both forest villagers (36.8%) and forest fire workers (36.4%) think that forest operations managers have the most duties and responsibilities in the fight against forest fires and the most effective fighting tool is helicopter (61.3% and 53.9% in respectively). According to forest villagers, the most critical factor causing forest fire is smoking (45.5%), stubble burning (28.6%) and picnic fever (24.7%). The majority of forest fire workers (90.9%) believe that there is a lack of staff in firefighting and this situation affects productivity of the firefighting (95.5%). The majority of forest management chiefs (91.2%) think that there is a lack of staff in fighting forest fires. The results of similar studies to be conducted in different fire zones will contribute to the development of strategies to increase the efficiency of fire management processes in our country.