Veliahd Yusuf İzzeddin Efendi (1857-1916)
Crown Prince Yusuf Izzeddin Efendi (1857-1916)
- Tez No: 597028
 - Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KARACA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
 - Anahtar Kelimeler: Yusuf İzzeddin Efendi, Veliahd Şehzade, Sultan Abdülaziz, Sultan II. Abdülhamid, Sultan Reşad, Osmanlı Tarihi, Yusuf İzzeddin Efendi, Crown Prince, Sultan Abdülaziz, Sultan II. Abdülhamid, Sultan Reşad, Ottoman History
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 402
Özet
Tarihi meydana getiren ana karakter insandır. Bu sebeple Tarih araştırmalarında biyografi çalışmaları önemli bir yere sahiptir. Araştırmalara konu olan kişiler, meydana gelen olaylarla iç içedir. Dolayısıyla biyografi sahasındaki araştırmalar tarihi olayların anlaşılmasına da ışık tutar. Biz de bu anlayıştan yola çıkarak Osmanlı şehzadesi Yusuf İzzeddin Efendi'nin hayatını konu edindik. Yusuf İzzeddin Efendi, Sultan Abdülaziz'in en büyük şehzadesidir. Sıradışı bir hayata sahiptir. Gelenek dışı doğumu ile şehzadelerin evlat sahibi olabilmelerinin önü açılmıştır. Osmanlı ordusunda en üst makamlarda fiilen görev almıştır. Babasının ölümünün ardından ilim ve sanat faaliyetlerine yönelmiştir. Sultan Reşad'ın padişah olmasının ardından Osmanlı veliahdı olmuştur. Oldukça aktif ve haraketli bir veliahdlık dönemi geçirmiştir. Daha önce hiçbir Osmanlı veliahdının gerçekleştirmeye imkân bulamadığı faaliyetlerde bulunmuştur. Bazı yurtiçi ve özellikle yurtdışı seyahatlarda padişahı temsil etmiştir. Sosyal, kültürel, ilmî, askerî ve siyasî alanlarda etkin rol oynamıştır. Hayatının son dört yılında, birtakım sıhhî rahatsızlıklar yaşamıştır. Veliahd, önce kanser olduğu vehmine kapılmıştır. Ardından kanserden dolayı padişah olamayacağına inanmıştır. Bu sıkıntılı yılları takiben tartışmalı bir şekilde ölümü vuku bulmuştur. Yusuf İzzeddin Efendi'nin babası gibi intihar ettiği ilan edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main character of history is a man. Therefore, biography studies have an important place in historical researches. People who are subject to research are intertwined with events that occur. The researches made it easier to make sense of the events in history. For this reason, the works of biographies in the history were created. Based on this understanding, we discussed the life of the Ottoman prince Yusuf Izzeddin Efendi. Yusuf Izzeddin Efendi is the greatest prince of Sultan Abdulaziz. He has an extraordinary life. Because of him Princes were allowed to have childiren because his father had had Yusuf Izeddin Efendi when he was crown prince. He served in the highest positions in the Ottoman army. After his father's death, he turned to science and art activities. After Sultan Reşad was a sultan, he became the heir of the Ottoman Empire. Yusuf Izzeddin Efendi had a very active and moving crown Prince period. He had find the opportunity to perform activities which couldnt done by previous crown princes. He represented the Sultan in domestic and especially abroad travels. He has played an active role in social, cultural, scientific, military and political fields. In the last four years of his life, Yusuf Izzeddin Efendi suffered from a number of health problems. He was predisposed to have cancer first. Then he believed that he could not be a sultan due to cancer. The result of these deliberations occurred in a controversial death. It was declared that Yusuf Izzeddin Efendi had committed suicide like his father.