Weliyên Kurd di Nefahatu'l-Unsê de
Nefahatu'l-Üns'te Kürt velileri
  1. Tez No: 598316
  2. Yazar: MEHMET EMİN CIRIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHAHAB VALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, menkıbe, evliya, Kürt, Nûreddîn Ebdurahmanê Camî, Nefahatu'l-Üns, Sufism, legend, saint, Kurd, Nureddin Abdurrahman Cami, Nefahatu'l-Uns
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tasavvuf ve onunla yakından ilgili konular, tarih boyunca din ve inançlar üzerine çalışmalar yapan pek çok araştırmacının dikkatini çekmiştir. Söz konusu alanlardan biri de Kürtler arasında tasavvuf ve Kürt evliyalarıdır. Bu alanda bazı çalışmalar bulunmakla birlikte yeterli sayıda araştırmanın yapıldığı söylenemez. Bu tür çalışmalar için, klasikleşmiş tasavvuf kaynaklarına başvurmak gerekir. Tasavvuf, evliyalar ve onların menkıbeleri ile ilgili Arapça ve Farsça yazılmış çok sayıda klasik eser mevcuttur. Bu eserlerden biri de Abdurrahman Camî olarak bilinen alim ve şair Nureddin Abdurrahman Camî'nin (ö. 898/1492) 15. yy'da Farsça yazdığı ve 34'ü kadın olmak üzere 618 evliyanın menkıbelerinden oluşan Nefahatü'l-Üns min Hazarati'l-Kuds adlı eseridir. Bu eserde yer alan Kürt evliyalar üzerine bir araştırma yapıldığı takdirde, söz konusu alandaki pek çok soruya cevap bulunabileceği gibi Kürtler'in tarihi, edebiyatı, kültürü ve inancıyla ilgili karanlıkta kalmış pek çok nokta da aydınlatılmış olacaktır. Bu çalışmanın amacı, Abdurrahman Câmî'nin Nefahatü'l-Üns adlı eserinde yer alan Kürt evliyaları ve menkıbelerini tespit etmek ve ortaya çıkarmaktır. Eserde yer alan evliyaların hayatı ve eserleri Kürdoloji alanında çalışmalar yapan araştırmacılar için faydalı olabilmesi bu çalışmanın hedeflerindendir.
Özet (Çeviri)
Sufism and the subjects related to it have attracted the attention of many researchers who have been studying religion and beliefs throughout history. One of that kind of field is Sufism and Kurdish saints among the Kurds. Although there are some valuable studies in this field, it cannot be said that there is sufficient deep researches. For such studies, it is necessary to refer to classical sources of Sufism. There are many classical works written in Arabic and Persian about Sufism, saints and their legends (menkebe). One of these works was written by the scholar and poet Abdurrahman Cami (d. 898/1492), known as Nureddin Abdurrahman Cami and his work named Nefahatu'l-Uns min Hazarati'l-Kuds, written in the 15th century, composed of 618 saints' legends, 34 of whom were women. If a research is conducted on the Kurdish saints in this book, many questions in the field will be answered, as well as many points in the darkness about the history, literature, culture and belief of the Kurds. The aim of this study is to identify and reveal the Kurdish saints and their legends in Molla Câmî's work called Nefahatu'l-Uns. The life and works of the saints included in the work can be a useful reference for researchers working in the field of Kurdology.