Mahmut Sadık Bey ve romanları
Mahmut Sadık Bey and his novels
- Tez No: 600615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARDA ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mahmut Sadık Bey, II. Meşrutiyet Dönemi, Osmanlı Edebiyatı, Roman, Gazetecilik, Mahmut Sadık Bey, II. Constitutional Era, Ottoman Literature, Novel, Journalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 467
Özet
Mahmut Sadık Bey Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine yarım yüzyıl gazetecilik yapmış,“şeyhülmuharririn”(yazarların/gazetecilerin şeyhi/piri) namıyla anılmış bir gazeteci ve yazar olmasına karşın, hakkında yapılmış akademik çalışmalar oldukça sınırlıdır. Başta gazete ve dergilerde olmak üzere pek çok türde eser vermiş, ancak bu eserlerinin büyük bölümü Osmanlı Türkçesinde kalıp, yeni harflere aktarılmamıştır. Mahmut Sadık Bey üzerine yapılmış çalışmaların çok sınırlı kalmasının sebeplerinden biri bu durumdur. Mahmut Sadık Bey'in verdiği pek çok türde eser arasında gazete tefrikası olarak yayımlanmış romanları da bulunmaktadır. Bu romanlar eski gazete sayfaları arasında unutulmuş, yeni harflere kazandırılmamıştır. Kaleme aldığımız tez çalışmamızdaki temel amacımız, Mahmut Sadık Bey'in İkinci Meşrutiyet Dönemi'nde yazdığı romanları incelemek ve yeni harflere aktararak literatüre kazandırmaktır. İkinci Meşrutiyet Dönemi kültür, edebiyat ve gazetecilik hayatı hakkında Mahmut Sadık Bey'in tefrika romanları üzerinden bilgiye ulaşmak ve değerlendirmelerde bulunmak da amaçlanmaktadır. Çalışmada Mahmut Sadık Bey'in biyografisi sunulmuş, İkinci Meşrutiyet Dönemi'nde tefrika edilen romanlarının muhtevaları ele alınmış, üç romanının çevriyazısı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mahmut Sadık Bey who is a journalist from the Ottoman Empire's era to Republic era which around half centuries. He also known as a Şeyhülmuharririn (the master of the writer). However, academic studies about him are quite limited. He has published a few works for the journal and gazettes. However, the high part of these works couldn't convert to New Turkish Alphabet. These were remained at Ottoman's Turkish alphabet. This is the one of the reasons why the studies on Mahmut Sadık Bey are so limited. There are lots of novel which has been used for feuilleton. These are has been published by Mahmut Sadık Bey. These novels has been forgotten at between of the newspapers' page and couldn't convert to new alphabet. The main reason of this thesis is, examine to Novels what has been written by Mahmut Sadık Bey and convert to these Novels to New alphabet. The other aim of this thesis is reaching to knowledge about to culture, literature and journalism for the Second Constituonal using by Mahmut Sadık Bey's works. On this works, The biography of Mahmut Sadık Bey has been presented. the contents of the novels has been examined which has been feuilletoned during the second constituonal. Besides, three novels has been translated during the thisis thesis.