Burhânüddîn Ibn Mâze'nin 'el-Muhîtu'l-Burhânî' adlı eserinde Furûk-u Fıkhiyye tahlili
The analysis of Furuq-u Fiqhiyya in the book of 'Al-Muhîtu'l-Burhânî' written by Burhânüddîn Ibn Mâze
- Tez No: 601265
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Hanefi Mezhebi, Burhânî, el-Muhîtu'l-Burhânî”, Furûk-u Fıkhiyye, Cemʽ, Fark, Islamic Law, Hanafı Madhhab, Burhânî, al-Muhîtu'l-Burhânî”, Furûq-u Fiqhiyya, Compilation, Difference
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Buhara Hukuk Okulu âlimlerinden Burhânî'nin“el-Muhîtu'l-Burhânî”adlı eserindeki“furûk-u fıkhiyye”meselelerini“Kitâbu't-Tahâre”ve“Kitâbu's-Salât”özelinde tespit ve tahlil etmektir. Mezkûr eserin tamamı araştırmaya mevzu olup, çalışma alanı“Kitâbu't-Tahâre”ve“Kitâbu's-Salât”ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada genel anlamda istikra (tümevarım) yöntemi kullanılmakla birlikte,“el-Muhîtu'l-Burhânî”de yer alan araştırmayla ilgili materyalin tespiti için belge tarama yönteminden de yararlanılmıştır. Araştırmanın seyri içerisinde tasnif, tespit, tahkik, tahlil, tenkit, tetkik ve tercih yöntemleri de kullanılmıştır.“el-Muhîtu'l-Burhânî”de furûk-u fıkhiyye meselelerine ve kavramlarına sıkça rastlanılmıştır. Eserde yer alan furûk meselelerinden 65 tanesi çalışmanın ikinci bölümünde tahlil edilmiştir. Tahlil sonuçlarına göre Ebu Hanife, İmameyn ve İmam Züfer başta olmak üzere Hanefi fakihlerin fıkhî tutarsızlıklardan kaçınmaya özen gösterdikleri, meseleleri birbirine kıyas ederken asıl ile ferʻ arasındaki nüansların tespitinde titiz davrandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Burhânî, girift meseleleri karşılaştırmalı olarak ele alarak, meselelerin daha kolay anlaşılmasına ve mezhep içi ilkesel tutarlılığın oluşmasına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to invastigate“furûq-u fıqhiyya”issues in the book of“al-Muhîtu'l Burhânî”based on“Kitâbu't-Tahâre”ve“Kitâbu's-Salât”. The entire aforementioned book is subject to research and the study area is limited to“Kitâbu't-Tahâre”and“Kitâbu's-Salât”. In the current study, generally, the method of stabilization (induction) is used, and the method of document scanning is also used to determine the material related to the research in“al-Muhîtu'l-Burhânî”. Additionally classification, determination, verification, analysis, criticism, examination and preference methods were used during the research. The issues and concepts of furûk-u fıqhiyya were frequently encountered in“al-Muhîtu'l-Burhânî”. 65 of the furûk issues in the book were analyzed in the second part of the presented study. According to the results of the analysis, it was concluded that islamic jurists especially Abu Hanifa, Imameyn and Imam Züfer were avoid carefully from inconsistencies and meticulously in Islamic law in determining the nuances between the original and the individual when comparing the issues.