Sosyal medya kullanımının bireyin öz saygısı üzerindeki rolü: Kişilerarası iletişim acısından bir değerlendirme
The role of social media use on the individual's self esteem: An evaluation in terms of interpersonal communication
- Tez No: 601814
- Danışmanlar: PROF. DR. NAHİT ERDEM KÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Öz saygı, Kişiler Arası İletişim, Social media, self-respect, interpersonal communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sosyal medya; oy kullanma, yorum yapma ve bilgi paylaşımı konusunda insanları teşvik etmiştir. Sosyal medya kullanıcıları internet kullanımları sırasında ihtiyaçlarını da yerine getirmektedir. Maslow'un ihtiyaç teorisi hiyerarşisi, kullanıcıların ihtiyaçlarını anlamak ve uygulamak için önemli ve basit bir isteklendirme aracı olmaya devam etmektedir. Fizyolojik, güvenlik, değer görmek ve kendini geliştirmek gibi ihtiyaçlar insanlar için çok önemli gereksinimlerdir. Bu tezde, sosyal medya kullanımının bireyin öz saygısı üzerindeki etkisini anlayabilmek için ayrıntılı bilgi toplanmıştır. İlk bölümde, kişilerarası iletişim kavramlarına; ikinci bölümde öz saygıyı etkileyen alt boyutlara yer verilmiştir. Araştırmada görüşme yöntemi ile veriler toplanmış olup, araştırmanın çalışma grubunu 23 kişi oluşturmaktadır. Araştırmacı, sosyal medya ile ilgili önceden hazırlamış olduğu belli konu başlıklarını ve soruları kullanarak görüşmeyi gerçekleştirmiştir. Görüşme sırasında soruların sırası, soruların soruluş biçimi gibi değişikliklerin yapılması gibi görüşme konusu bağlamında araştırmacı tarafından soru eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media has important role in our daily life such as voting, commenting and sharing of information. Maslow's hierarchy of needs theory continues to be an important and simple motivation tool for understanding and implementing what users need. Physiological, safety, security, value and self-improvement are important factor to classify what communicator needs. This thesis has four chapters, the first chapter explain about the concepts of interpersonal communication; In the second part focus on self-esteem. In this research, data were collected by interview method and the study group consisted of 23 people. The researcher carried out the interview method by using specific topics and questions about social media. During the interview, the question has been added by the researcher based on the context of the interview topic, such as making changes such as the way questions.