Bani olarak Lala Şahin Paşa ve mimari faaliyetleri
As founder Lala Şahin Pasha's life and architectural works
- Tez No: 602883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA KÜSKÜ GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Erken Osmanlı, Lala Şahin Paşa, Lala, Devşirme, Early Ottoman, Lala Sahin Pasha, Lala, Devshirmen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Osmanlı Devleti, kuruluş döneminden yıkılışına kadar bünyesinde birçok değerli siyaset adamlarını barındırmıştır. Bu siyaset adamları devlet içerisinde gerçekleştirdikleri önemli fetihler ile devletin yönetimine dair bir takım kuralların belirlenmesinde büyük katkıları olmuştur. Ayrıca bazı askeri ve siyasi birimlerin kurulmasına öncüllük etmişlerdir. Bu askeri-siyasi kişiler içerisinde ilk Lala ve ilk Beylerbeyi olmak gibi birçok ilkleri şahsında barındıran Lala Şahin Paşa ve mimari eserleri konumuzu oluşturur. Bani Olarak Lala Şahin Paşa ve Mimari Faaliyetleri başlıklı tez çalışmamızın konusunu belirlememizdeki en büyük etken ise Lala Şahin Paşa'nın hayatı ve mimari yapıları üzerine bugüne kadar kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olmasıdır. Çalışmanın amacı ise, I. Murad döneminde devlet yönetimi içerisinde I. Murad'dan sonra gelen en güçlü siyasi karakter olan Lala Şahin Paşa'nın baniliğindeki eserlerini ulaşılabilen yeni veriler doğrultusunda tartışmak ve yeni önerilerde bulunmaktır. Bu kapsamda Lala Şahin Paşa'nın vakfiyesi değerlendirilmiş, Kirmasti'deki Külliyesi yapıları arasında yer alan camisinin yarım bırakılmış kazı çalışmaları sonrasında bir kısmı ortaya çıkarılan ve sonradan kaderine terkedilmiş duvarlarının ölçüleri alınarak plan rölövesi çıkartılmıştır. Belgelenen caminin tam olarak bilinmeyen konumu ve planı hakkında öneriler getirilmiştir. Ayrıca bu tespitler sırasında Zaviye'ye ait olduğunun düşündüğümüz bir mekâna ulaşılmıştır. Bursa'daki medresesinin eski fotoğrafları ile restorasyon sırasında sıva raspasına ait fotoğraflarına ulaşılmış ve sıvasız duvarları belgelenmiştir. Ulaşılan tüm bu veriler ışığında, eserleri geniş kapsamda (plan, konum, süsleme, dönemin imaj yapıları, malzeme teknik, bir önceki kültürle olan etkileşim) irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire contained in itself a great number of treasure politicians from the period of establishment to dissolution. These politicians made a great contributions in defecting a set up rules about state government with the important conqures in the state. Also, they lead to establishment of politic and military units. Within these military and political entities, Lala Sahin Pasha who had initials such as the first Lala and the first governerand his architectural works are our subject. The greatest factor to detect the subject of our thesis study“As Founder Lala Sahin Pasha's Life and Architectural Works”is that there hasn't been a comprehensive study on Lala Sahin Pasha's life and his Architectural works. The aim of the study is to make new suggestions and to discuss the works found by Lala Sahin Pasha who came after I. Murad and was the strongest political character in the I. Murat's period's State government within the light of accessible new informations. Lala Sahin Pasha's endowment was evaluated in this context suggestions about his social complex were developed. Building survery of project was organized by measuring the size of walls which was found out after unfinished excavation work of mosque which took part in among buildings of social complex in Kirmanisiti and then doomed. Suggestions about definitely not known location and plan of documented mosque were developed. A place which we thought that this place belonged to zaviye was found during these findings. Photographs in which plastered were cleaned during the restoration and old photographs of social complex in Bursa were acquired and exposed masonries were documented. In consequence of acquired all data, works were studied in depth (plan, location, decoration, image construction of its period, material technique, interaction with the former culture).