Uluslararası ilişkilerde güvenlik imajı ve algısı: Türkiye ve Türk Hava Yolları örneği (2015-2018)
Security and image perception in international relations: Example of Turkey and Turkish Airlines (2015-2018)
- Tez No: 604259
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KOMSUOĞLU ÇITIPITIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Turizm, Uluslararası İlişkiler, Civil Aviation, Tourism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ülke imajı, ülke algısı, güvenlik, terörizm, turizm, seyahat sektörü, Türk Hava Yolları, nation image, nation perception, security, terrorism, tourism, travel sector, Turkish Airlines
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Uluslararası ilişkilerde güvenlik imajı ve algısı kavramları üzerinden, Türkiye'de 2015-2018 yılları arasında yaşanan terör olaylarının Türkiye'nin güvenlik imajı ve algısında yol açtığı tahribat ve Türk Hava Yolları'nın bu süreçte gördüğü zarar bu tezin merkezini oluşturmaktadır. Bu kapsamda uluslararası güvenlikte imaj ve algı kavramları detaylı olarak ele alınmış, bu kavramların bir ülkenin uluslararası kamuoyundaki itibarı üzerindeki etkilerine ve önemine bakılmıştır. Terörizm ile turizm ve seyahat sektörü arasındaki tehlikeli ilişkinin temelleri anlaşılmaya çalışılmış, medyanın bu ilişkinin neresinde olduğu tayin edilmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin terör saldırıları sonucu güvenlik imajı ve algısında yaşadığı kayıp ile Türk Hava Yolları'nın, kısa-orta ve uzun vadedeki hedeflerine ulaşmada karşılaştığı sorunlar arasında nedensellik ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Türk Hava Yolları 2015-2017 yılları arasında Türkiye'de yaşanan terörist saldırılardan, doğrudan kendisi hedef alınmamış olsa da, hem uluslararası kamuoyu nezdinde imaj ve algı anlamında hem de sektörel bazda ekonomik göstergelerinde büyük zarara uğramıştır. Türkiye turizm ve seyahat sektörü ile Türk Hava Yolları'nın toparlanması rakamsal olarak ancak 2018 ilk çeyreğinde mümkün olsa da 2015 yılında sahip olunan ivmeyle devam edilebilmesi durumunda gelinecek noktaya ulaşılması ancak 2019 yılında İstanbul Havalimanı'nın açılışıyla kazanılacak yeni bir ivmeyle sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Based on the concepts of security image and perception in international relations, Turkey's security image and perception on terrorist incidents between 2015-2018 years in Turkey and the destruction caused by the and the damage to Turkish Airlines in this process constitutes the core of this thesis. In this context, the concepts of image and perception in international security are discussed in detail and the significance and effects of these concepts on the international reputation of a country are examined. The foundations of the dangerous relationship between terrorism and tourism and the travel sector were tried to be understood, and where the media was located. A causal relationship between Turkey's loss of security image and perception due to experienced terrorist attacks and Turkish Airlines' problems faced in achieving short- medium and long term objectives has tried to set. Between the years 2015-2017 Turkish Airlines, though not taken directly to the target itself, has suffered both in terms of image and perception in the eyes of the international community and huge losses in the economic indicators on a sectoral basis due to the experienced terrorist attacks in Turkey. Even though the recovery of Turkey's tourism and travel industry and Turkish Airlines became possible in the 2018 first quarter numerically, it would not meet the reach of a point if it can be continued by accelerationowned in 2015 and could be met only to be gained by the opening of the Istanbul Airport in 2019 will be provided with new momentum.