Otomotiv sektöründe otomasyon sistemine geçiş kararının çok kriterli karar verme yaklaşımı ile analizi
Decision analysis of transition to automation system in automotive industry with multi criteria decision making approach
- Tez No: 604711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv, ÇKKV, AHP, TOPSIS, MOORA, Automotive, MCDM, AHP, TOPSIS, MOORA
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünyanın en önde gelen sektörlerinden biri olan ve ülkelerin ekonomisine büyük katkılar sağlayan otomotiv sektöründe rekabet oldukça yüksektir. Şirketlerin bu güçlü rekabeti kaybetmemeleri için sürekli iyileşme göstermeleri günümüz koşullarında bir zorunluluktur. Bu gelişim faaliyetleri şirketlerin pazar paylarını artırmaya yönelik strateji oluşturmaktan; düşük maliyet, sıfır iş kazası, aynı zamanda da yüksek kalite ile üretim yapan endüstri 4.0'a geçişe kadar geniş bir alanda yürütülmektedir. Bu tez çalışmasında, otomotiv sektöründe kalite hatalarına neden olan bir sürecin iyileştirilmesi için önerilen otomasyon sistemine geçiş kararı farklı yönlerden ele alınarak sorgulanmaktadır. Bahsedilen süreç, Kocaeli Gölcük'te bulunan Ford Otosan şirketinin boyahane fabrikasında operatörler tarafından manuel olarak yürütülen aparat eksenlerinin kontrolüdür. Bu işlem sonrasında ortaya çıkan kalite problemleri nedeniyle süreç incelenmiş, problemlerin insan becerisine dayalı manuel işlem yapılmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu problemi önlemek adına önerilen otomasyon sistemi kurulumu ile hatalar ve bu hataların neden olduğu tamir süreleri minimize edilecek, boyahanenin Endüstri 4.0'a uyum oranı artacaktır; fakat bu sistemin kurulması büyük maliyetleri de beraberinde getirecektir. Bu nedenle, manuel ve otomasyon sistemlerini tüm yönleriyle birlikte karşılaştırabilmek için çok kriterli karar verme yöntemlerine başvurulmuştur. Otomasyon sistemini kurmak için bir teknoloji firmasına ihtiyaç duyulmaktadır ve 3 firma arasından doğru seçimi yapmak için Analytic Hierarchy Process (AHP) ve Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution yöntemleri (TOPSIS) uygulanmıştır. Sonrasında ise manuel ve otomasyon sistemleri arasında karar vermek için AHP, TOPSIS ve The Multi-Objective Optimization by Ratio Analysis (MULTIMOORA) yöntemleri kullanılmıştır. Analizler sonrasında yöntemlerin verdiği sonuçların birbirleriyle paralel olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive industry is one of the foremost sector across the globe and it has significant economical contributions to countries. In modern age, competition in automotive industry is quite high and in order not to lose competition, continuous improvement is vital for companies. The improvement activities are conducted in a large manner from creating strategies for increasing market share to Industry 4.0 which is manufacturing with reduced cost, zero - industrial accident as well as high quality. In this study, business case of automatization of a manufacturing process which manual slave tool axis control that currently causing quality issues in Ford Otosan Gölcük Plant Paint Shop, is investigated from different aspects. After process investigations, it has been found that the issues are originated from human-driven manual operations. By doing proposed solution, which is automatization of the process, quality issues and quality issue originated repair times are going to be minimized and the compliance of Paint Shop to Industry 4.0 is going to be increased; however automatization of the process cost is as high as need to be considered. Therefore, to compare manual and automation systems with whole aspects multi-criteria decision making analysis has been performed. To establish the automation system, a technology firm is needed and for selecting the right firm among three alternatives, AHP and TOPSIS methods have been applied. After that; AHP, TOPSIS and MULTIMOORA methods have been used to decide between manual and automation systems. At the end, the results of methods have been found parallel.