ERKEN DOĞUM TEHDİDİNDEMAGNEZYUM SÜLFAT VE RİTODRİN HİDROKLORİDTEDAVİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
ERKEN DOGUM TEHDİDİNDEMAGNEZYUM SÜLFAT VE RİTODRİN HİDROKLORİDTEDAVİLERİNİN KARS.I LAS. TIRILMASI
  1. Tez No: 604756
  2. Yazar: NERMİN AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. VEDAT ERKAN DAYICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum sülfat, ritodrine hidroklorür, preterm eylem, tokoliz
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Erken doğum tedavisi için Mg SO4 ve Ritodrine Hydrochloride'ın tokolitik etkinliğini ve yan etkilerini karşılaştırmak. Materyal ve Metot: 1 yıllık dönemde erken doğum nedeniyle hastaneye yatırılan rastgele seçilmiş 150 tek gebelikli gebe kadın prospektif olarak değerlendirildi. Gebelerin 70 inde mgS04 ve 80 gebe kadında da ritodrine hidroklirid uygulandı. Bulgular: Servikal dilatasyonu ≤ 2 cm ve servikal etkinliği ≥ % 50 olan olgularda, her iki tokolitik ajan da doğumun >48 saat ve ≥7 gün ertelenmesini sağladı. Servikal dilatasyonları >3-4 cm ve servikal effüzyon>% 50 olan olgularda, toklitik etkinlik MgS0 4 ve Ritodrin grupları arasında farklı değildi; ve her iki ajanın da doğumdan sonraki güne erteleme başarısının daha düşük olduğu görülmüştür. Gebeliğin 36. haftasından sonra doğum oranları, doğumda gebelik haftası ve tokoliz ile kazanılan süre iki grupta aynı idi. Sonuç: Tokolitik tedavinin etkinliğinde MgS0 4 ve Ritodrin arasında fark yoktur. Düşük yan etkiler nedeniyle MgS0 4 'ün tokoliz için ilk basamak ajan olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of magnesium sulfate and ritodrine hydrochlorid for management of preterm labor Objectives: To compare the tocolytic effectiveness and side effects of Mg SO4 and Ritodrine Hydrochloride for preterm labor treatment. Study Design: Randomly selected 150 cases of singleton pregnant women hospitalized because of preterm labor in 1-year period were evaluated prospectively. Results: In cases whose cervical dilatations were ≤ 2 cm, and cervical effecements ≥750%, both tocolytic agent postponed delivery effectively for ≥ 48 hours and ≥7 days. In cases whose cervical dilatations were >3-4 cm, and cervical effacement >50%, tocolytic effectiveness was not different between Mg SO4 and Ritodrine groups; and rates of success of both agents for postponing delivery for ≥7 days were observed to be lower. Rates of delivery after 36th weeks of pregnancy, gestational week at delivery and gained time by tocolysis were same in two groups. Conclusion: There is no difference between Mg SO4 and Ritodrine in the effectiveness of tocolytic treatment. Because of the lower side effects, Mg SO4 may be first line agent for tocolysis. Passwords: Magnesium sulfate, ritodrine hydrochloride, tocolysis, preterm labor