Avrupa Birliği bütünleşme sürecinde Birleşik Krallık: Brexit üzerine referandum sonrası derinleşme ve genişleme politikalarının geleceği
The United Kingdom in The European Union integration process: Future of deepening and enlargement policies after referendum on brexit
  1. Tez No: 605307
  2. Yazar: ERDİ KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİRET HÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, Brexit, Derinleşme ve Genişleme, Federal Avrupa, Avrupalılaşma, the United Kingdom, the European Union, Brexit, Deepening and Enlargement, the Federal Europe, Europeanization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Birleşik Krallık'ın AB bütünleşmesine bakışı tarihsel, coğrafi, siyasi ve ekonomik etkenlere bağlı olarak gelişmiştir. 1951 yılında AKÇT ile başlayan AB bütünleşmesine kurucu üye olarak katılmayan Birleşik Krallık, AB bütünleşmesine karşı oluşturduğu alternatif hükümetlerarası EFTA yapılanması ile bütünleşme karşıtı bir politika yürütmüştür. EFTA'nın AKÇT, AAET ve AET sonucu oluşturulan bütünleşme karşısında kapsamı ve üyeleri açısından zayıf oluşu Birleşik Krallık'ın çıkarlarını maksimize etmek amacıyla AT bütünleşmesine katılma biçimde politika değişikliği oluşturmuştur. Birleşik Krallık'ın AET üyeliği bütünleşmeye bakışını değiştirmemiş, günümüze kadar olan süreçte Birlik içinde bütünleşmenin tamamlanmasını engelleyici veya yavaşlatıcı politikalar sergilemiştir. Avrupa şüpheciliği bulunan ve Avrupalılık aidiyeti diğer üyelerle kıyaslandığında daha zayıf olan Birleşik Krallık'ın 2016 yılının Haziran ayında AB üyeliğinden ayrılmayı içeren Brexit referandumunda ayrılık kararı alması Birleşik Krallık siyasi elitleri ve halkının bütünleşmeye bakışının tamamıyla çıkar amaçlı ve verdiğinden fazlasını alma üzerine olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Birleşik Krallık günümüzdeki adıyla AB bütünleşme sürecine Avrupa'nın diğer büyük ülkeleri ile kıyaslandığında bütünleşme ve federalizm karşıtı saiklerle geç dahil olmuş, AB üyeliği sürecinde bütünleşmeye olumsuz etkilerde bulunmuş ve bu bütünleşme sürecinin Birleşik Krallık'ı dönüştürmediğinin anlaşıldığı Brexit referandumunda AB'den ayrılık kararı alan ilk ülke olmuştur. Brexit kararı Avrupalılaşmanın Birleşik Krallık üzerindeki etkisinin düşük olduğunu göstermektedir. Bu tezde AB bütünleşmesine liberal hükümetlerarasıcı yaklaşımla sınırlı katkıda bulunan Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması sonrası AB'nin derinleşme ve genişleme politikalarının geleceği değerlendirilmiştir. Brexit referandumu sonrasında AB öncelikli olarak içsel sorunları ile ilgileneceğinden AB derinleşme politikalarının genişleme politikalarından daha öncelikli yer tutması beklenmektedir. Çalışmada öncelikle Birleşik Krallık'ın AB bütünleşmesine etkisi incelendikten sonra daha federal Avrupa'nın geliştirilmesi için Brexit sonrası AB derinleşme ve genişleme politikalarının gidişatı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The UK's view of EU integration has evolved due to historical and geographical factors. The United Kingdom, which did not participate in European integration as a founding member starting with the ECSC in 1951, carried out an anti-integration policy with the alternative intergovernmental EFTA structuring that was created against EU integration. EFTA's scope and weakness for its members in the face of ECSC, EURATOM and EEC integration has led to a policy change to participate in European integration in order to maximize the interests of the United Kingdom. The UK's EEC membership has not changed its view of integration, and has implemented policies that prevent or slow the completion of integration within the Union to date. That the United Kingdom, with European skepticism and weaker European affiliation compared to other members, decided to leave the Brexit referendum in June 2016, which included leaving the EU, has confirmed once again that the UK's political elites and their people's view of integration is more than purely self-interest. The UK joined EU integration process very late due to its anti-integration and anti-federalism motives and this adversely affected the integration policy of UK in the EU accession process. When compared to the other major European countries, the UK has been the first country to decide to join the EU integration after founded and during the Brexit referendum where it was understood that this integration process did not transform the UK. The Brexit decision shows that the impact of Europeanization on the UK is low. In this thesis, the future of EU deepening and enlargement policies after the leaving of the United Kingdom, which contributes to EU integration with a liberal intergovernmental approach, has been evaluated. After the Brexit referendum, EU deepening policies are expected to have a higher priority than enlargement policies since the EU will primarily deal with its internal problems. In the study first the UK's impact on EU integration has been examined, and then the course of post-Brexit EU deepening and enlargement policies for the further development of federal Europe has been discussed.