Osmanlı Devleti'nde Fransız sermayesi (1838-1914)
The french capi̇tal in The Ottoman Empire (1838-1914)
- Tez No: 605642
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ÖRENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Fransız sermayesi, Fransız şirketleri, Osmanlı ekonomisi, kapitülasyonlar, ticari anlaşmalar, French capital, French companies, Ottoman economy, capitulations, commercial agreements
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 434
Özet
XIX. yüzyıl başlarından itibaren, Osmanlı Devleti Avrupalı devletlerin ekonomik üstünlüklerine karşı bir direniş göstermiştir. Avrupa sermayesinin genişlemesi, Osmanlı geleneksel ekonomik yapısını bozmaya başlamış; Avrupa mallarının Osmanlı pazarında yerli ürünlerin yerini almasını hızlandırmıştır. Yüzyılın ortalarında sermaye birikimi politikaları ile zenginleşmiş olan batılı ülkeler hızlı bir şekilde tekelci kapitalizme yönelmiş, Osmanlı Devleti gibi ülkelere sermayelerini hızlı bir şekilde ihraç etmişler ve yatırımlar yapmaya başlamışlardır. Bu dönemde Osmanlı Devleti'ndeki sermaye yatırımlarının gelişimi daha önceden muhtelif devletlere vermiş olduğu kapitülasyonların yanında, bu yüzyılda batılı ülkelerle yapmış olduğu ticari anlaşmalar nedeniyle daha da hızlanmış görülmektedir. Konumuzun ana temasını oluşturan Fransız sermayesi, 1789 devrimi sonrası yaşanan ekonomik dönüşüm sayesinde dünyaya açılmaya başlamıştır. Bu dönemde kurulan merkez bankası ve özel teşebbüsler sayesinde hızlı bir ekonomik gelişme gösteren Fransız ticari burjuvazisinin, başta İngiltere olmak üzere, diğer batılı ülkelerle yaşadığı yoğun rekabetten kaynaklı olarak; Osmanlı Devleti'ne önemli miktarda sermaye yatırımı yaptığı anlaşılmaktadır. Öncelikle borç ve devlet tahvili alımsatımına dayanan bu Fransız kaynaklı sermaye hareketliliği, daha sonra bankacılık, sigortacılık, demiryolu, liman, kent hizmetleri ve madencilik alanlarında doğrudan yatırımlara dönüşmeye başlamıştır. Genel olarak 1838 Baltalimanı Ticaret Antlaşması'nın tatbiki ile başlayıp I. Dünya savaşı öncesine kadar süren dönemde, Osmanlı Devleti'ndeki Fransız sermayesinin tarihsel oluşumu, gelişimi ve etkilerini ele alan tezimiz, bilhassa Osmanlı'da kurulan Fransız sermayeli şirketler ile bu şirketlerin sektörel faaliyetlerini detaylı olarak incelemeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
From the beginning of the 19th century, the Ottoman Empire had shown resistance to the economic superiority of the European states. The expansion of European capital began to disrupt the traditional Ottoman economic structure and accelerated the replacement of European goods in the Ottoman market for domestic products. In the middle of the century, the Western countries, which were enriched by capital accumulation policies, quickly turned to monopoly capitalism, exported their capital to countries like the Ottoman Empire and started to make investments. During this period, it has seen that the development of the capital investments in the Ottoman Empire accelerated due to the trade agreements with Western countries in this century, in addition to the capitulations it had previously given to various states French capital, which was the main theme of our subject, was opened to the world thanks to the economic transformation that took place after the 1789 revolution. It is understood that the French commercial bourgeoisie, which showed a rapid economic development thanks to the central bank and private enterprises established during this period, made a significant amount of capital investment in the Ottoman Empire due to the intense competition with other western countries, especially England. This French-based capital mobility, which was primarily based on debt and government bond trading, was later transformed into direct investments in banking, insurance, rail, port, urban services and mining. In general, our thesis on the historical formation, development and effects of French capital in the Ottoman Empire in the period starting with the application of the Baltalimanı Trade Agreement of 1838 and lasting until the First World War, in particular the French capital companies established in the Ottoman Empire and the sectoral activities of these companies in detail as the purpose of review.