Deneysel metabolik sendrom oluşturulmuş sıçanlarda artmış kan glukozuna neuromedin u yanıtının araştırılması
Investigition of neuromedin u response to increased blood glucose in rats with experimental metabolic syndrome
- Tez No: 607013
- Danışmanlar: PROF. DR. VURAL KÜÇÜKATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Neuromedin U, Decretin, İnkretin, İnsülin Direnci, Metabolic Syndrome, Neurömedin U, Decretin, İnkretin, Insülin Resistance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Metabolik Sendrom, insülin direnciyle başlayan ve sonuçları ölümcül olabilen bir endokrinopatidir. Bu tablonun gelişmesinde abdominal obezite, hareketsiz yaşam tarzı, yaşlanma, hormonal bozukluklar ve genetik faktörler rol oynamaktadır. Gastrointestinal sistem (GİS) obezite ve tip 2 diyabet, metabolic sendrom gibi obezite ile ilişkili patolojilerin tedavisinde hedef haline gelmiştir. Alt GİS'ten salınan inkretin adı verilen hormonlar glikoz metabolizması üzerine olumlu etkiler yaparken, üst GİS'ten salınan dekretin genel ismi ile anılan ve henüz tam olarak tanımlanmamış hormonlar glikoz metabolizması üzerine olumsuz etki yaparlar. Nöromedin U (NMU) üst GİS bölgesinden salındığı bilinen dekretin hormon adayıdır. Çalışmalar perfüze edilen insan pankreas adacıklarında ve sıçan pankreasında glikozlu uyarılan insulin sekresyonunu baskıladığını göstermiştir. Bu etki inkretilerin etkisinin tersidir. Biz araştırmamızda früktoz diyeti ile geliştiremediğimiz metabolik sendrom modelinde bazal NMU düzeylerini ve oral glikoz tolerans (OGT) testine verilen NMU yanıtının ne olacağını araştırmadık. Plazma total kolesterol, LDL ve HDL değerleri, HOMA-R skoru, retroperitoneal yağ miktarının kontrolden farklı olmaması etkin bir metabolik sendrom geliştiremediğimizi gösterdi. Bazal NMU düzeyi Yüksek Fruktoz Diyeti (YFD) ile beslenen sıçanlarda kontrol grubuna göre istatiksel olarak önemli oranda yüksekti. Bu yükseklik OGT'nin 30. dakikası hariç 60 ve 120. dakikalarda da izlenmiştir. NMU ile ilgili bu bulgu literatürde ilktir ve bu konuda daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
MetS is an endocrinopathy that starts with insulin resistance and can be fatal. Abdominal obesity, immobile lifestyle, aging, hormonal disorders and genetic factors play a role in the development of this condition. The gastrointestinal system (GIS) has become the target organ for the treatment of obesity-related pathologies such as obesity and type 2 diabetes, metabolic syndrome. While Hormones called incretin released from lower GIS have positive effects on glucose metabolism. Hormones called decretin released from upper GIS have a negative effect on glucose metabolism. Neuromedin U (NMU) is a decretin hormone candidate known to be released from the upper GIS region. Studies have shown that it suppresses glucose-induced insulin secretion in perfused human pancreas islets and rat pancreas. This effect is the opposite of that of incretins. In our study, we planned to investigate basal NMU levels and the NMU response to oral glucose tolerance (OGT) test in the rat model of metabolic syndrome that we won't develop with high fructose diet. Plasma total cholesterol, LDL, HDL values, HOMA-R score and retroperitoneal fat amount did not differ from control showed that we could not develop an effective metabolic syndrome. Basal NMU levels were significantly higher in rats fed the High Fructose Diet (HFD) compared to the control group. This increment in NMU level was also observed at 60th and 120th minutes except for 30th minute of OGT test. This finding about NMU is the first in the literature and more detailed studies are needed on this subject.