Türkiye Türkçesinde isimlerin fiillerle kurduğu eşdizimler (Türkçe sözlük'teki P-Z madde başları)
The collocations of nouns with verbs in Turkeys Turkish (P-Z headings in Turkish dictionary)
  1. Tez No: 607460
  2. Yazar: SEMA YAKASIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUH DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sözcük birleşmeleri, eşdizim, derlem, sınırlı eşdizim, word combinations, collocate, corpus, restricted collocations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Eşdizimlilik bazı sözcüklerin birbiriyle karşılıklı öncelikleri olduğu ve birbirini gerektirdiği sözcük birleşmelerini ifade eder. Eşdizimler deyimler gibi katı bir kalıplaşma göstermeyen, kalıplaşma derecesi gevşek olan; serbest birleşmelere göre ise kullanımının sık olduğu ve başka sözcüklerle değiştiriminin kısıtlı olduğu sözcük birleşmeleridir. Yapılan araştırmalarda eşdizimli sözcükler diğer dil birimleri olan atasözü, birleşik sözcük, deyim vb. ile aynı grupta değerlendirilmiştir. Eşdizimlerin farklı sözcük birleşmeleri içinde değerlendirilmesi sözlükçülük ve dil öğretiminde birtakım sorunlara neden olmaktadır. Bu çalışmada Türkçe Sözlük'te yer alan P-Z madde başları aralığındaki isimlerin fiillerle kurduğu sınırlı eşdizimli yapılar tespit edilmeye çalışılmıştır. Türkçe Ulusal Derlem'in (TUD) bağlamlı dizininden yararlanarak Türkiye Türkçesindeki isimlerin eşdizimleri (isim+fiil kalıpları) sıklık frekansına göre belirlenmiş sonrasında belirli anlambilimsel ölçütler kullanılarak diğer sözcük birleşmelerinden ayırt edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Collocations refer to word combinations where some words have mutual priorities and require each other. Syntaxes do not show a rigid stereotypes like idioms; According to the free merger, it is the word merger in which its use is common and its replacement with other words is limited. In the researches, the syntactic words are the other language units such as proverb, compound word, idiom and so on. in the same group. Evaluating collocations in different word combinations causes problems in lexicography and language teaching. In this study, it is tried to determine the limited collimation structures formed by verbs in the P-Z range in Turkish Dictionary. Turkish National compiling (TUD) Turkey-context taking advantage of the directory names in Turkish eşdizim (name + verb forms) determined by the frequency after the frequency has been tried to be distinguished from other tags specific recombination using semantic criteria.