Ahmed Şevki'nin şiirsel tiyatrolarındaki konuşmaya dayalı sezdirimler
Conversational implicature in Ahmed Shawky's poetry plays
- Tez No: 609735
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MONEER GOMAA AHMED MOHAMED
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Linguistics, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Diyaloğa dayalı sezdirim, edimbilim, işbirliği ilkesi, karşılıklı konuşma kuralları, Ahmed Şevkî. 2019, 102 Sayfa
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma Paul Grice' in temellendirdiği diyaloğa dayalı sezdirimler (conversational implicature) olgusunu işlemektedir. Olgu, Grice' in edimbilime, karşılıklı konuşma eylemine, bu eylem için genel ilke saydığı işbirliği ilkesine (cooperative principle) ve bu ilkeden doğan diyaloğa dayalı kurallara (conversational maxims) verdiği önem çerçevesinde sunulmuştur. Araştırma, diyaloğa dayalı sezdirimler kavramının teorik çerçevesine ve onun Grice' in koyduğu dört alt ilke ile olan ilişkisine bir belirleme sunar. Aynı zamanda Ahmed Şevkî' nin diyaloğa dayalı sezdirimler olgusunu sıkça kullanan ve görevlendiren şiirsel tiyatroları üzerinden bu olgu için geniş uygulama ve analizler sunar.
Özet (Çeviri)
This dissertation deals with the phenomenon of the Conversational Implicature of the Scientist Paul Grice. It presents this phenomenon in accordance with Grice's interest in deliberative studies and the process of communication, and the general principle that he assumed for that process of communication which is the Cooperative Principle and its subsidiary conversational maxims. The dissertation provides an explanation to the theoretical framework of the Conversational Implicature and its relation to the four sub-rules created by Grice. It also provides a highly detailed application to analyze that concept through Ahmad Shawky's poetic plays, which showed a rich use of the Conversational Implicature and how to involve it in the play's dialogues. The