Selülozik materyallerin bentonit ile ağartılması olanaklarının araştırılması
Optimization of bleaching process parameters of cotton fabric with bentonite by taguchi method
- Tez No: 611777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ERDOĞMUŞ, DOÇ. DR. BURCU YILMAZ ŞAHİNBAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ca-Bentonit, Taguchi Metodu, hidrolifite, pamuklu kumaş, ağartma, Ca-Bentonite, Taguchi Method, Hydrophilite, Cotton fabric, Bleaching. Scientific Field Code: 91910, 91912
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Yapılmış olan tez çalışması, sürdürülebilir ve temiz üretime olanak sağlayacak doğal bir madde olan bentonit ile pamuklu kumaşın ağartılması üzerinedir. Selülozik esaslı tekstil materyallerinin bentonit ile ağartılmasında optimum şartların belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Taguchi Metodu ile optimum ağartma şartları belirlenmeye çalışılmıştır. Gerçekleştirilen bir dizi deney sonrası kumaş numunelerinin beyazlık-sarılık indeksi ve patlama mukavemetleri incelenmiştir. Kullanılan Ca-bentonit miktarındaki artış pamuklu kumaşın sararmasına neden olmazken, mukavemetini ise arttırmıştır. Sunulan tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı anlatılmaktadır. İkinci bölümde pamuk lifi, çalışma mekanizması ve ağartma işleminin tekstil ön terbiye işlemlerinde kullanım alanları ile ilgili özelliklerine değinilmektedirÜçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, gerçekleştirilen uygulamalar, kullanılan araçlar, test metotları ve kullanılan kimyasallar hakkında bilgi verilmektedir. Dördüncü bölümde, elde edilen ölçüm verilerinden ulaşılan sonuçlar belirtlilmiştir. Beşinci bölüm ise genel tartışma ve önerileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
The study has been about bleaching the cotton fabric with bentonite, which is a natural substance that will enable sustainable and clean production. It is aimed to determine optimum conditions for bleaching cellulosic-based textile materials with bentonite. For this purpose, optimum bleaching conditions were tried to be determined with Taguchi Method. After a series of experiments, the whiteness-yellowness index and burst strength of the fabric samples were examined. The increase in the amount of Ca-bentonite used did not cause the cotton fabric to turn yellow while increasing its strength. The presented thesis study consists of five sections. In the first section, the purpose of the study is explained. In the second section, cotton fiber, working mechanisms are mentioned and the properties of bleaching process related to its usage areas in textile pre-finishing processes are discussed. In the third section, information about the method of the research, the applications which are performed, the tools which are used, the test methods and are given. In the fourth section, the results obtained from the measurement data are specified. The fifth and the last part includes general discussions and suggestions.