Behçet hastalarında hastalık aktivasyonu ile pentraksin-3 ilişkisi
Relationship between disease activation and pentraxin-3 in behcet's disease
- Tez No: 612100
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSAL KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Pentraksin-3, hastalık aktivitesi, Behçet hastalığı aktivite parametreleri, Behçet's Disease, Pentraxin-3, disease activity, Behçet's disease activity parameters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Behçet Hastalarında Hastalık Aktivasyonu ile Pentraksin-3 İlişkisi Giriş ve Amaç: Behçet hastalığı mukokutanöz, vasküler, artiküler, gastrointestinal, nörolojik, kardiyopulmoner birçok sistemi tutabilen, ataklar ve remisyonlarla seyreden kronik inflamatuar bir hastalıktır. Etyopatogenezde otoimmünitenin ve inflamasyonun etkili olduğu düşünülmektedir. Pentraksin-3, doğal immünite ve inflamasyon yanıtında rol alan bir belirteçtir. Bu çalışmamızda serum PTX-3 düzeylerinin Behçet hastalığının hastalık aktivitesi ve klinik bulguları ile ilişkisini araştırdık. Gereç ve yöntemler: Aralık 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı ile Multidisipliner Behçet Ünitesi'nde takipli 98 Behçet tanılı hasta ve 34 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 132 kişi çalışmamıza alınmıştır. Serum PTX-3 düzeyleri ELISA yöntemiyle değerlendirildi. Hasta ve sağlıklı grup arasındaki serum PTX-3 düzeyi, aktif ve inaktif Behçet hastalarında PTX-3 düzeylerinin değişimi, Behçet hastalarında klinik bulgular ile PTX-3 düzeyi arasındaki ilişki ve PTX-3 düzeyi ile hastalık aktivite parametreleri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Behçet hastalarının 50'si (%51) inaktif, 48'i (%49) aktif Behçet hastası olarak tanımlandı. Serum PTX-3 düzeyi aktif hastalarda 1,15 ± 0,82 ng/ml ve kontrol grubunda 0,73 ± 0,19 ng/ml olarak saptandı (p=0,016). Hastalar arasında bakılan serum PTX-3 düzeyi aktif hastalarda 1,15 ± 0,82 ng/ml ve inaktif hastalarda 0,68 ± 0,22 ng/ml olarak ölçüldü (p=0,000). Behçet hastalarının klinik bulgularına göre yapılan PTX-3 düzeyi ile subgrup analizinde de üveit varlığında, GIS tutulumu olanlar da ve nörolojik tutulumu olanlar da PTX-3 düzeyi istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu. Hasta grubunda bakılan PTX-3 seviyesi ile yaş negatif korelasyon gösterir iken; ESR ve BSAS değerleri pozitif korelasyon göstermiştir. Hastalık süresi, CRP, MPV, nötrofil / lenfosit oranı, trombosit / lenfosit oranı, BDCAF, cinsiyet, ek hastalık ve sigara açısından PTX-3 düzeyi arasında istatistiksel bir fark yoktur. Sonuç: Serum PTX-3, aktif Behçet hastalarında kontrol grubuna ve inaktif gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır ve hastalık aktivasyonunu göstermede kullanılabilecek parametrelerden olabilir.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Disease Activation and Pentraxin-3 in Behcet's Disease İntroduction and Aims: Behçet's disease is a chronic inflammatory disease that may involve many systems including mucocutaneous, vascular, articular, gastrointestinal, neurological and cardiopulmonary systems with attacks and remissions. Autoimmunity and inflammation are thought to be effective in etiopathogenesis. Pentraxin-3 is a marker of innate immunity and inflammation response. In this study, we investigated the relationship between serum PTX-3 levels and disease activity and clinical findings of Behçet's disease. Materials and Methods: Between December 2018 and September 2019, a total of 132 patients, including 98 patients with Behçet's diagnosis and 34 healthy controls, were enrolled in the study at the Department of Immunology and Allergy and Multidisciplinary Behçet Unit of Ankara University School of Medicine. Serum PTX-3 levels were evaluated by ELISA. Serum PTX-3 levels were compared between patient and healthy group. PTX-3 levels were compared in active and inactive Behcet's patients. The relationship between clinical findings and PTX-3 levels and the relationship between PTX-3 levels and disease activity parameters in Behçet's disease patients were investigated. Results: Fifty (51%) of the patients with Behcet's disease were defined as inactive and 48 (49%) patients with active Behcet's disease. Serum PTX-3 levels were 1.15 ± 0.82 ng / ml in active patients and 0.73 ± 0.19 ng / ml in the control group (p = 0.016). Serum PTX-3 levels were measured as 1.15 ± 0.82 ng / ml in active patients and 0.68 ± 0.22 ng / ml in inactive patients (p = 0.000). PTX-3 levels were significantly higher in the presence of uveitis, GIS involvement and neurological involvement in subgroup analysis according to the clinical findings of Behçet's patients. While PTX-3 levels were negatively correlated with age in the patient group; ESR and BSAS values showed positive correlation. There was no statistically significant difference between PTX-3 levels in terms of disease duration, CRP, MPV, neutrophil / lymphocyte ratio, platelet / lymphocyte ratio, BDCAF, sex, comorbidity, and smoking. Conclusion: Serum PTX-3 levels were significantly higher in active Behçet's patients than in the control and inactive groups. Ptx-3 may be one of the parameters that can be used to show the activation of Behcet's disease.