Geri Dön

Server and network assisted dash (sand)architecture utilizing sdn technology

Yazılım tanımlı ağ (yta) teknolojisinden yararlanan sand mimarisi

  1. Tez No: 612761
  2. Yazar: REZA SHOKRI KALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE SAYIT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172

Özet

Uyarlanabilir video akışlandırma teknolojisi, ağ durumunu göz önünde bulundurarak elde edilen kalitede akış sağlamayı amaçlayan bir teknolojidir. DASH istemcileri, ağ koşulları hakkında daha az bilgiye sahip oldukları için düşük kalite ve adaletsiz deneyim kalitesiyle karşılaşabilirler. Ağın ve kullanılabilir kaynakların durumuyla ayrıntılı bilgi sağlamak, daha iyi adaptasyon ve sonuçta daha iyi bir deneyim kalitesinin elde edilmesiyle sonuçlanabilir. Ancak, birleştirilmiş altyapıya dayanan geleneksel ağ mimarisi, ağ sağlayıcılarının ve ağ uygulaması geliştiricilerinin kendi yaklaşımlarını uygulamalarına kolayca izin vermemektedir. Yazılım Tanımlı Ağlar (SDN), veri ve kontrol düzlemlerini birbirinden ayrıştırarak ağa daha fazla esneklik ve programlanabilirlik sağlar. Bu tez, Sunucu ve Ağ Yardımlı DASH (SAND) ve SDN teknolojisini kullanarak daha iyi adaptasyon yapılmasını sağlamak amacıyla istemcilere ekstra bilgi sağlamak için yeni mimari ve algoritmalar sunmaktadır. Tezin katkıları şu şekilde listelenebilir, i) Deneyim Kalitesi (QoE) parametrelerini iyileştirmek için SDN teknolojisi yardımıyla video kodekleri ve ağ yollarının özelliklerini dikkate alarak katmanlı video akışlarını yöneten bir mimari sunulmuştur. ii) SDN tabanlı bir mimari ve SAND uyumlu DASH istemcisi geliştirilmiştir. Önerilen mimari, DASH istemcilerinin performansını arttırmaya ve ağ kaynaklarının istemciler arasında adil paylaştırılmasına yardımcı olmaktadır. iii) Ağ İşlevi Sanallaştırma (NFV) ve SDN yardımıyla SAND mimarisinde sanal önbellek kavramı sunulmuştur ve önbelleği en uygun lokasyona sanal olarak ilklendirmek veya taşımak için algoritmalar geliştirilmiştir. Ayrıca, önbelleği taşıma sırasında karşılaşılan“TCP hand-off”gecikme sorunu için çözüm sağlanmıştır. Mevcut çalışmalar ile karşılaştırıldığında bu çalışmada ağ kaynaklarının adil ve verimli kullanılması sağlanarak QoE metriklerinde daha iyi sonuçlar elde edildiği görülmüştür.

Özet (Çeviri)

Adaptive streaming is a technology aims to provide quality achieved streaming considering network conditions. DASH clients suffer quality and fairness because the client-driven approach has less intelligence about network conditions. Therefore, do not completely address Quality of Experience (QoE) and fairness. Providing a global view of the network and available resources could result in better adaptation and consequently can improve the client's QoE. However, legacy network architecture based on the tightly coupled infrastructure does not allow network providers and network application developers to implement their own approaches. Software Defined Networks (SDN) brakes vertical integration network architecture into a logical central programmable model and gives more flexibility in network design and simplicity in network management and configuration. This thesis is a collection of new frameworks and algorithms to provide ex-tra information to the clients for better adaptation by leveraging Server and NetworkAssisted DASH (SAND) utilizing SDN technology. As a contribution, i) we presentan architecture for managing flows of layered video to improve the QoE parameterswith considering the characteristics of codecs and network paths by utilizing SDN.ii) We develop an SDN-based architecture and SAND-aware DASH client. Pro-posed architecture helps to improve the performance of DASH clients as well asproviding fair sharing of the network resources among the clients. iii) We introducevirtual cache concept with NFV-SDN assisted SAND architecture and provide algo-rithms to virtually deploy or migrate cache. Also, we addressed the TCP hand-off is-sues during cache migration. Compared with stat-of-the-art approaches, simulationresults show that proposed solutions achieve better results in terms of experiencedquality, fairness, and utilizing network resources.

Benzer Tezler

  1. Acil durumlarda iç mekanların tahliyesine yönelik 3B CBS tabanlı akıllı mobil navigasyon sisteminin geliştirilmesi

    Development of a 3D GIS based intelligent mobile navigation system for evacuation of indoor environments in emercengy cases

    YASİN ORTAKCI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolKarabük Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSMAİL RAKIP KARAŞ

  2. SDN-based Controllable-P2P-assisted CDN for HTTP adaptive live video streaming over edge access networks

    Uç erişimli ağlar üzerinden HTTP uyarlamalı canlı video akışı için YTA tabanlı kontrol edilebilir-P2P destekli CDN

    SELİN NACAKLI

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolKoç Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET MURAT TEKALP

  3. Edgealarm: Edge assisted real-time and intelligent alarm management system for oil refinery

    Edgealarm: Petrol rafinerisi için sınır bilişim destekli gerçek zamanlı ve akıllı alarm yönetim sistemi

    WARIS GILL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolKoç Üniversitesi

    Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZNUR ÖZKASAP

    PROF. DR. ATTİLA GÜRSOY

  4. Practical implementation and real-world validation of reconfigurable intelligent surfaces

    Yeniden yapılandırılabilir akıllı yüzeylerin pratik uygulaması ve gerçek dünya doğrulaması

    SEFA KAYRAKLIK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiKoç Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ERTUĞRUL BAŞAR