Türkiye'de yetişen bazı althaea L. türleri üzerinde farmasötik botanik araştırmalar
Pharmaceutic botanical researches on some althaea L. species growing in Turkey
- Tez No: 613244
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YETER YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Althaea officinalis, Marshmallow, Malvaceae, Botanical standardization, Phytotherapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, bitkilerle güvenli tedavinin ilk basamağı olan, bitkilerin bilimsel tayini için botanik standardizasyonu üzerinedir. Seçilen tıbbi bitki; ülkemizde yetişen Althaea officinalis L. (hatmi) dir. Bitkinin botanik standartlarını iyi tanımlayabilmek için, Althaea L. (Malvaceae) cinsine ait olan ve ülkemizde yetişen yakın türler de (A.hirsuta L., A.cannabina L.) inceleme kapsamına alınmıştır. Çalışmada kullanılan örnekler doğal yetişme ortamından toplanmıştır. Bunun için Türkiye'nin batısında arazi çalışmaları yapılmış (nisan - temmuz 2019), İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'den örnekler toplanmıştır. Türler üzerinde; morfolojik, kökleri üzerine anatomik ve toz kökleri üzerinde makroskobik-mikroskobik çalışmalar yapılmış, literatür kayıtları ve herbaryum örnekleriyle karşılaştırılmıştır. Bulgular, türlerarası karşılaştırma tabloları halinde, görsellerle desteklenerek sunulmuştur. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; bitkinin bilimsel tayininde, toz drog üzerinde yapılacak çalışmaların, özellikle yakın türler için yeterli olmayacağı bununla birlikte anatomik çalışmaların daha ayırdedici olduğu görülmüştür. Anatomik çalışmalar sonucunda türler arasındaki farklılıklar; kortekste A.officinalis türünde yoğun nişasta taşıdığı, A.cannabina türünde az nişasta taşıdığı, A.hirsuta türünde nişasta taşımadığı; druz kristallerinin A.officinalis türünde tüm alanlarda yaygın ve yoğun, A.cannabina türünde kortekste yoğun, A.hirsuta türünde kortekste nadir; yağ taşıyan hücrelerin A.officinalis türünde tüm alanlarda yaygın, A.cannabina türünde kortekste yoğun, A.hirsuta türünde yok; sklerenkima lifleri A.officinalis ve A.cannabina türlerinde az ligninleşmiş, A.hirsuta türünde yoğun ligninleşmiş olarak gözlenmiştir. Ek olarak Althaea officinalis L., radix'in botanik standardizasyonu için, türler arası farklılıklar da göz önünde bulundurularak referans tür monografı hazırlanmıştır. Ayrıca A.hirsuta ve A.cannabina türlerinin kökleri üzerindeki anatomik çalışmalar ilk kez bu çalışma kapsamında yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Althaea officinalis, Hatmi, Malvaceae, Botanik standardizasyon, Fitoterapi
Özet (Çeviri)
This study focuses on botanical standardization for the scientific determination of medicinal plants. In order to define the botanical standards of Althaea officinalis L. well, the close species (A.hirsuta L., A.cannabina L.) belonging to the genus Althaea L. were included in the study. Samples used in the study were collected from natural habitats. Field studies were conducted (April - July 2019) in the west of Turkey. Samples were collected from Istanbul, Tekirdağ, Edirne and Çanakkale. Studies were performed; morphological, anatomical on roots and macroscopic-microscopic on powder roots. Compared with literature records and herbarium samples. The findings are presented in the form of interspecific comparison tables, supported by visuals. When the findings were evaluated; in the scientific determination of the plant, studies on the powder drug will not be sufficient especially for the close species, however, anatomical studies are more distinctive. The differences between the species as a result of anatomical studies; cortex cells carry dense starch in A.officinalis, less starch in A.cannabina, dont carry starch in A.hirsuta; druz crystals are widespread and dense in A.officinalis, dense in cortex of A.cannabina, rare in cortex of A.hirsuta; fat-bearing cells are common in all areas in A.officinalis, concentrated in the cortex of A.cannabina, absent in A.hirsuta; sclerenchyma fibers were observed to be less ligninized in A.officinalis and A.cannabina, intensely ligninized in A.hirsuta. In addition, reference species monograph was prepared for botanical standardization of Althaea officinalis, radix. Anatomical studies on the roots of A.hirsuta, A.cannabina were made for the first time in this study.