Diplomacy, Evangelism and Reform: Abdülhamid II and American Protestant missionaries, 1876-1890
Diplomasi, Evanjelizm ve Islahat: II. Abdülhamid ve Amerikan Protestan misyonerler, 1876-1890
- Tez No: 613621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OWEN ROBERT MILLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Bord Heyeti, Berlin Kongresi, Islahat, İkinci Abdülhamid, Ulusaşırılık, Abdülhamid II, Congress of Berlin, Reforms, the American Board of Commissioners for Foreign Missions (ABCFM), Transnationalism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez Osmanlı otoritelerinin neden II. Abdülhamid dönemi başı itibariyle Amerikan Bord Heyeti (ABCFM) ile bağlantılı Amerikan Protestan misyonerlerini bir güvenlik tehdidi olarak gördüğünü incelemektedir. Osmanlı ve Amerikan arşiv malzemeleri, misyoner belgeleri ve diplomat ve misyoner anılarından yararlanan bu tezde Osmanlı hükümeti ile Amerikan misyonerleri arasındaki çatışmanın sebepleri olarak bir dizi siyasi ve yapısal neden sunulmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ABCFM ağının ulusaşırı yapısını vurgulayan bu tez, bu ağın nasıl hükümetler arasında arabuluculuk eden ve kendi menfaatleri için uluslararası forumlarda lobi yapan bir uluslararası aktöre dönüştüğünü de incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to understand how the Ottoman authorities increasingly viewed the American Protestant missionaries associated with the American Board of Commissioners for Foreign Missions (ABCFM), the largest American missionary body present in the Ottoman Empire, as elements threatening to the security and survival of the empire by the beginning of the Hamidian period. Making use of Ottoman and American archival materials, missionary documents, memoirs of diplomats and missionaries, this thesis offers a set of political and structural reasons for the deterioration of relations between the missionary body and the Ottoman government. This thesis also highlights the transnational nature of the ABCFM network in the Ottoman Empire. It investigates how it developed into becoming an international actor, mediating between polities and lobbying for its agenda at international forums.