Şizofreni hastalarına bakım verenlerin evlilik ilişkisi ve sosyal hizmet gereksinimleri üzerine bir araştırma
A study on the marital relationships and social works needs of caregivers of schizophrenic patients
  1. Tez No: 613834
  2. Yazar: ARİFE ASLIHAN EYÜBOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. ESRA ÇALIK VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik İlişkisi, Psikiyatrik Sosyal Hizmet, Şizofreni Hastasına Bakım Verme, Caregivers of Schizophrenic Patients, Marital Relationship, Psychiatric Social Works
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma, şizofreni hastalarına bakım verenlerin evliliklerinin bakım verme sürecinden nasıl etkilendiği ile ilgili görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmış, bulgular sosyal hizmet mesleğinin başta şizofreni hastalığı olmak üzere psikiyatrik hastalıklardaki uygulama alanları ile sosyal hizmet uzmanlarının şizofreni hastalığının tedavisindeki rol ve görevleri kapsamında değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın verileri Kartopu yöntemi ile şizofreni hasta ve hasta yakınları tarafından kurulan derneklere üye olan 97 kişiye uygulanan anket formlarının yüz yüze ya da telefon görüşmesi aracılıyla doldurulması sonucunda elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler,“SPSS İstatistik 22.0”programında analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, şizofreni hastasına bakım veren evli ya da boşanmış bireyler bakım verirken hissettikleri duyguları tutsaklık ve bağımlılık olarak ifade etmişlerdir. Bakım verme süreci ile birlikte katılımcılar evlilik ilişkilerinin olumsuz etkilendiğini; eşi ile uyumsuzluklarının arttığını; evlilik ilişkilerinin zayıfladıklarını ve eşleri ilişkilerinde daha huzursuz olduklarını; eşleri ile daha az iletişim kurduklarını; eşlerinin kendilerine bu süreçte maddi manevi destek olmadığını; eşleri ile ortak kararlar alıp uygulayamadıklarını; eşleri ile birlik ve beraberlik duygularının azaldığını; evlilik ilişkilerinden önceki dönemlere oranla daha az memnun olduklarını belirtmişlerdir. Elde edilen bu bulgular sosyal hizmet kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the views of the caregivers of schizophrenic patients about how their marriage is affected by the caregiving process. The findings were evaluated based on the practice areas of the profession of social work regarding psychiatric diseases, with schizophrenia being in the first place, and the roles and duties of social workers in the treatment of schizophrenia. The data of this study were collected through the administration of the survey forms, either face-to-face or on the phone, to 97 people who are members to the societies founded by schizophrenic patients and their relatives determined by snowball sampling. The data collected were analyzed via“SPSS Statistics 22.0”program. According to the research findings, the participants, either married or divorced, taking care of patients with schizophrenia described their feelings while giving care as captivity and servitude. They stated that after the care-giving process began, their marital relationships were negatively affected; their nonconformity with their spouses increased; their marital bondage weakened; they were more uneasy in their relationships with their spouses; they communicated less with their spouses; their spouses did not support them during this process in material or spiritual terms; they could not make common decisions and implement them with their spouses; their unity and solidarity with their spouses decreased; and they were less satisfied with their marital relationships compared to previous periods. The obtained findings were discussed within the scope of social work.