Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde karaciğer enzimleri, serum lipit değerleri ve solunum fonksiyon test parametrelerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative study of liver enzymes, serum lipids and pulmonary function test parameters in patients with chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 614590
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MERAL, DOÇ. DR. BÜLENT ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), solunum fonksiyon testi, karaciğer enzimleri, serum lipit değerleri, Chronic obstructive pulmonary disease (COPD), respiratory function test, liver enzymes, serum lipids
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Maracı D, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde karaciğer enzimleri, serum lipit değerleri ve solunum fonksiyon test parametrelerinin karşılaştırmalı analizi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2009. Bu tez çalışması, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan bireylerde karaciğer enzimleri, serum lipit değerleri ve solunum fonksiyon test parametreleri gibi fizyolojik ve biyokimyasal değerlerin karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi amacıyla düzenlendi. Çalışmaya 30 sağlıklı birey (kontrol grubu) ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinde KOAH tanısı konan fakat tedaviye henüz başlanılmayan 50 gönüllü hasta (KOAH grubu) katıldı. Kan örnekleri, çalışmada yer alan bireylerden on iki saatlik bir açlık döneminin ardından alındı. AAT enzim seviyesi, total kolesterol (TK), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL), trigliserit (TG), aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve alkalin fosfataz (ALP) değerleri ticari kitler kullanılarak otoanalizörde ölçüldü. Birinci saniyedeki zorlu ekspirasyon (FEV1), zorlu vital kapasite (FVC) ve FEV1/FVC ölçümleri spirometri cihazıyla elde edildi. Bulgular ortalama ± standart hata olarak ifade edildi. Hasta grubu ile kontrol grubunun karşılaştırılması student's t-testi kullanılarak yapıldı ve grup ortalamasındaki farkın önemli olduğu P 0.05) rağmen, FVC, FEV1 ve FEV1/FVC değerlerinin KOAH'lı grupta kontrol grubuna göre daha düşük olduğu (P < 0.05) tespit edildi. KOAH grubunda FVC ve vücut kitle indeksi değerleri arasında ise negatif bir korelasyonun olduğu gözlendi. Sonuç olarak; KOAH'lı hastalarda atherogenetik risk faktörlerinden olan lipit değerlerinin değişmeyebileceği ve karaciğerde bozukluk şekillenmeyebileceği ve bu bireylerde solunum zayıflığının kilo artışı ile şiddetlenebileceği ileri sürüldü.
Özet (Çeviri)
Maracı D, Comparative study of liver enzymes, serum lipids and pulmonary function test parameters in patients with chronic obstructive pulmonary disease, Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences Master Thesis in Department of Physiology, Van, 2009. This thesis study was designed to investigate comparatively some biochemical and physiological parameters such as levels of some liver enzymes and serum lipids, and also respiratory test parameters in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Thirty healthy (control) individuals and 50 voluntary patients with COPD who were diagnosed but untreated in the Chest Diseases Policlinics, Yüzüncü Yıl University were chosen as subjects. After 12 hours of fasting period, blood samples were taken. AAT enzyme, total cholesterol (TC), high density lipoprotein (HDL), very low density lipoprotein (VLDL), triglyceride (TG), aspartate amino transferase (AST), alanine amino transferase (ALT) and alkaline phosphatase (ALP) levels were determined on an autoanalyser by using commercial kits. Forced expiratory volume in one second (FEV1), forced vital capacity (FVC) and FEV1/FVC levels were measured on a spirometry. Data were expressed as mean ± standard error (SE). Student?s t-test was used to compare the control and patient groups, and P < 0.05 indicated a significant difference. Pearson?s correlation coefficient was used to demonstrate the relationship among parameter in patient and control groups. There were no statistical differences (P > 0.05) between groups regarding the TC, HDL, VLDL, TG, AST, ALT or ALP levels. FEV1, FVC and FEV1/FVC levels were significantly (P < 0.05) lower in COPD group than controls. A negative correlation was found between body mass index and FVC levels in patients with COPD. It was concluded that serum lipid parameters which are the atherogenic risk factors might not be affected or liver damage might not be produced in COPD. However, respiratory dysfunction might become severe with weight gain.