-التىجيهاث اللغىيت و البالغيت للقراءاث القرآنيت-سىرة آل عمران نمىذجا (Et-Tevcihatu'l-Luğaviyye Ve'l-Belağiyye Li'l Kıraati'l-Kur'aniyye-Suretu Al-i İmran Numuzecen)
Kur'ân kırâatlerındeki dilsel ve belâğı değerlendirmeler (Âlı İmran süresi özelinde) Language Guidance and Interpreter of Quranic Readings (Surat Al-i-İmraan is a model)
  1. Tez No: 615042
  2. Yazar: ARİ QASİM WSOO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ÖZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili ve Belâgat, Kurân, Kırâat, Âli Imrân Suresi, Temellendirmeler, Arabic Language and Rhetoric, Al-Quran, The Readings, Surat AlImran, Orientations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, Âli İmran süresi özelinde Kur'ân kıraatlerindeki dilsel yönelimleri fonetik, etimolojik ve gramatikal yönlerden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca yine söz konusu süre bağlamında Kur'ân kıraatlerinde geçen belagat üsluplarına da işaret etmektedir. Bu çalışmada Âli İmran süresinin seçilme sebebi, onun Bakara süresinden sonra en uzun ikinci süre olması ve sahih on kıraata ait yaklaşık altmış beş farklı okuyuşa sahip olmasıdır. Bu çalışmada, Kur'ân'da ve özellikle Âli İmran süresinde varid olan kıraatlerin etkileri, dilsel sanatları, belagat güzellikleri ve önemli yönelimlerinin açıklanmasıyla yetinilmiştir. Bu çalışmada sadece dilsel sanatlar ve onların analizi ile mütevatir kıraatlerin sahip olduğu belagat sırları ortaya konulmuştur. Kurralar arasında ihtilafa medar olmuş tüm ayetler zikredilmiş, ihtilaflı hususlar karilerine veya ravilerine isnad edilmiş ve bunların hepsi analiz edilmiştir. Bu çalışmada betimleme ve analiz metodu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we conducted a research about the linguistic and rhetorical guidance of Qur'anic readings and Surat Al-Imran was choosing as a model. The objective is to show the impact of the readings and linguistic techniques as well as rhetorical aesthetics and important orientations in the Qur'an and in Al-Imran in particular, Starting with the definitions and clarifications of the science of reading and guidance, Then a brief definition of readers and their narrators. The most important objectives of the message: to highlight the linguistic arts and their analyzes and the rhetorical secrets that included continual readings without offbeat readings, Comes with all the controversial words among the readers of the ten recurring readings and assigns the dispute to the reader and the narrator and then comes the analysis, And followed the descriptive analytical approach.