Deneysel hayvan modelinde kafa travması sonrası sugammadeks ve mannitol etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of sugammadex and mannitol effectiveness after head trauma in experimental animal model
- Tez No: 615492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KALEMCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: kafa travması, mannitol, sugammadeks, doppler, neu N, kaspaz-3, head trauma, mannitol, sugammadex, doppler, neu N, caspase-3
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Kafa travması öldürücü, sakat bırakıcı, uzun süre tedavi ve bakım gerektiren bir patoloji olup, ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Bu çalışmada kafa travmasında sugammadeks etkinliğinin araştırılmasını ve klinik uygulamalarda çoğunlukla kullanılan mannitolle etkinliğinin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: 35 adet Wistar türü albino suşu erkek ratlar rastgele seçilerek, her biri 7 (yedi) rat içeren beş grup oluşturuldu ve anestezi verilmesini takiben kafa travması uygulandı. Denekler Grup I Sham (n=7), Grup II Kontrol (kafa travması,n=7), Grup III Mannitol (kafa travması, mannitol %20 1gr/kg, n=7), Grup IV Sugammadeks (Kafa travması, sugammadeks 100mg/kg, n=7), Grup V Manntiol ve Sugammadeks (kafa travması, mannitol %20 1gr/kg ve sugammadeks 100 mg/kg, n=7) gruplarına ayrıldı. Deneklerde travma öncesi ve sonrası karotid arterden doppler ultrasonografi yapılarak serebral kan akımı ölçüldü. Ardından sakrifikasyon sonrası deneklerin beyinlerine histolojik bakı ve immünohistokimyasal boyama yapıldı. Bulgular: Travmadan 4 saat sonra 35 deneğin 27'sinde doppler ile akım tespit edildi. Gruplar incelendiğinde nöronal dansite ortalaması en yüksek, Neu N ve aktive kaspaz-3 immünohistokimyası en düşük ortalamaya sahip olan grup I'di. Grup III'ün nöronal dansite ortalaması grup IV'e göre daha iyi bulunmasına rağmen grup V'in değerleri her ikisinden de iyiydi. Prefrontal korteksten yapılan nöronal dansite, Neu N ve aktive kaspaz-3 immünohistokimyası sonuçları arasındaki anlamlılık Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi. Grup III'ün grup IV'e göre nöron canlılığını gösteren nöronal dansitesi anlamlı olarak artmış ancak apopitotik nöronları gösteren Neu N immünohistokimyası da anlamlı olarak artmıştı. Grup V'in değerlerinde ise grup III ve grup IV e göre göre anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Sonuç: Nöromusküler blok etkilerini geri çeviren bir ajan olan sugammadeksin, nöroprotektif etkilerinin bulunduğunu ve mannitol kadar etkili olduğunu saptadık. Kafa travmasında kullanılan mannitol ve sugammadeks tedavileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF SUGAMMADEX AND MANNITOL EFFECTIVENESS AFTER HEAD TRAUMA IN EXPERIMENTAL ANIMAL MODEL Ali Osman Muçuoğlu, MD, Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Department of Neurosurgery, İnciraltı, İzmir – TURKEY E-mail: [email protected] Purpose: Head trauma, which is a lethal pathology, disabling, needing long-term treatment and care, is one of the leading causes of death. In this study, we aimed to investigate sugammadex activity in head trauma and to compare the efficacy of mannitol in clinical applications. Material and Method: Thirty-five male Wistar-type albino rats were randomly selected and divided into five groups, which contain 7 (seven) rats in each group, and head trauma was performed under general anesthesia. The animals were grouped as follows: Group I Sham (n=7), Group II Control (n=7), Group III Mannitol (head trauma, mannitol 20% 1gr/kg, n=7), Group IV Sugammadex (head trauma, sugammadex 100mg/kg, n=7), Group V Mannitol & Sugammadex (head trauma, mannitol 20% 1gr/kg & sugammadeks 100mg/kg, n=7). Cerebral blood flow was measured by doppler ultrasonography from the carotid artery before and after trauma. After sacrification, the rats' brains were collected for histological examination and immunohistochemical staining. Results: Doppler flow was detected in 27 of 35 rats 4 hours after head trauma. The mean neuronal density was the highest in group I, while Neu N and activated caspase-3 immunohistochemistry were lowest. Although the mean neuronal density of group III was higher than group IV, group V values were higher than both groups. Neuronal density, Neu N and activated caspase-3 immunohistochemistry results from prefrontal cortex were evaluated with Mann-Whitney U test. Neuronal density of group III which shows neuron viability was significantly increased compared to group IV but Neu N immunohistochemistry which shows apoptotic neurons was significantly increased in group III than group IV. There was no significant difference in Group V values according to Group III and Group IV. Conclusion: We found that sugammadex, which is an agent that reverses the effects of neuromuscular blockade, has neuroprotective effects and this was effective as mannitol. There was no statistically significant difference between mannitol and sugammadex treatments in head trauma.