Bağlanma stillerine göre varoluşçu temaların keşfi: Genç yetişkinlerin ilişkisel dünyasının fenomenolojik olarak incelenmesi
The discovery of existential themes according to attachment styles: Phenomenological study of the relational world of young adults
  1. Tez No: 615839
  2. Yazar: OĞUZHAN ERİKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANNA RAŞEL SCHERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçu Yaklaşım, Bağlanma Stilleri, İnsan İlişkileri, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Existentialist Approach, Attachment Styles, Human Relations, Interpretative Phenomenological Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsanın diğerleriyle ilişkiler kurması yadsınamaz bir gerçektir. İnsan ilişkilerinde bireyin diğerleriyle kurmuş olduğu güçlü bağların nedenlerini açıklamaya çalışan bağlanma kuramı son yıllarda birçok araştırmaya konu olmuştur. İlişkisel bir varlık olarak dünyada yaşamını sürdüren insan, insanın dünyada olma halleri, insanın dünyaya ve ilişkilerine dair anlam arayışı, varoluşçu yaklaşımın anlamaya çalıştığı konulardır. Literatüre bakıldığında, insan ilişkilerini anlamaya yönelik olarak, bağlanma stilleri ve varoluşçu yaklaşımın bir arada incelendiği çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmanın amacı, bireylerin bağlanma stillerine göre ilişkisel dünya deneyimlerini anlamaya çalışmak, bu deneyimlerde açığa çıkan varoluşçu temaları keşfetmektir. Örneklem, Kayseri ilinde ikamet eden 4 kadın ve 4 erkek olmak üzere 8 katılımcı şeklinde belirlenmiştir. Her katılımcı kendisine verilen ilgili ölçeği değerlendirmiş, sonrasında her katılımcı ile birebir ve yüz yüze olan görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde katılımcıların onayı ile ses kaydı alınmıştır. Katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmeler, nitel araştırma yöntemi olan yorumlayıcı fenomenolojik analiz tekniği ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre“ilişkilerin fiziksel boyutu, ilişkilerin sosyal boyutu, ilişkilerin kişisel boyutu ve ilişkilerin tinsel boyutu”olmak üzere 4 üst tema belirlenmiştir. Her üst tema, aynı zamanda farklı sayılarda alt temaya ayrılmıştır. Tüm temalar, ilgili literatürde yer alan araştırmalar aracılığıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Relationships are part of human life. Attachment theory explains causes of strong bonds that are establish with others. These bonds have been subject to many investigations. Existentialist approach focuses on humans relationships. Literature does not contain studies that include both attachment styles and existential approaches. The aim of this study is to try to understand the relational world experiences according to the attachment styles of individuals and to investigate existential themes that arise in these experiences. The sample consists of 8 participants (4 females and 4 males) living in Kayseri. Each participant evaluated“Relationships Scales Questionnaire”given to them and then one-to-one and face-to-face interviews were conducted with them. In these interviews, recordings were taken with the consent of the participants. Data gathered through the interviews was analyzed with a qualitative research method interpretative phenomenological analysis technique. Results showed 4 major themes, namely“physical, social, personal and spiritual dimensions of relationships”. Each major theme was divided into different numbers of sub-themes. All themes are discussed taking into consideration research results in the relevant literature.