Celal Bayar, the life of a politician and statesman
Celal Bayar, bir politikacının ve devlet adamının hayatı
  1. Tez No: 615871
  2. Yazar: MURAT ÖĞÜTÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Siyasal Bilimler, Tarih, Biography, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Celal Bayar, idealizm, pragmatizm, biyografi, Türkiye, İttihat ve Terakki, Demokrat Parti, Celal Bayar, idealism, pragmatism, biography, Turkey, CUP, Democrat Party
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Geç Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önde gelen isimleri arasında yer alan Celal Bayar (1883-1986) siyasi hayatında mutlakiyet, meşrutiyet ve cumhuriyet dönemlerini yaşamış ve bu dönemlerde kritik görevler üstlenmiş bir siyasetçi ve devlet adamıdır. II. Abdülhamit döneminde doğmuş, Turgut Özal döneminde ebediyete intikal etmiştir. Bayar, ayrıca, erken dönem cumhuriyet tarihinin iktisadi bir figürüdür. Yani Bayar üzerine çalışmak hem siyasi hem de iktisadi gelişmeleri anlamayı gerektirir. Bayar üzerine yazılmış kıymetli akademik çalışmalar olmakla birlikte Celal Bayar'ın hayatı incelenmeye değer niteliğini koruması ve akademik katkılara ihtiyaç duyulduğuna inanılması bu tez çalışmasının yapılmasında önemli bir faktör teşkil etmiştir. Bu tez çalışması uygun bir araştırma sorusu eşliğinde biyografik bir çalışma olarak yapılmıştır. Bu çalışma bir siyasetçinin çıkışlar ve inişlerin yaşandığı hayatını, o dönemde memlekette yaşanan siyasi ve iktisadi arka planı eşliğinde vermeyi amaçlamıştır. Özne Bayar'dır, fakat arka plan dikkatle incelenmiştir. Aynı zamanda bu tez çalışmasının ana amacı Celal Bayar'ı tüm siyasi hayatı boyunca idealizm ve pragmatizm kavramları çerçevesinde ele almayı amaçlamıştır. Çalışmalardan elde edilen veriler ışığında Bayar, Demokrat Parti(1946-1960) döneminde pragmatik tarafta kalmış olmakla birlikte, gerek İttihat ve Terakki, gerek Atatürk dönemini ve gerekse Yassıada sürecinde idealist çerçevede meseleleri değerlendirdiğine ilişkin çok sayıda örnek mevcuttur. Bir bütün olarak bakıldığında ise Bayar'ın siyasi hayatının idealizm ve pragmatizm özelliklerini barındırdığını, buna karşın Bayar'a ne tam bir idealist, ne de tam bir pragmatist diye bir niteleme yapılamayacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Celal Bayar (1883- 1986) was a politician and statesman who lived through absolutism, constitutionalism and the Republican era. He was born in the Ottoman Empire during the reign of Sultan Abdulhamid II and died when Turgut Özal was Prime Minister of Turkey. Although there are valuable academic studies on Bayar, his life remains a subject worthy of further examination. This thesis is conducted as a biographical study accompanied by an appropriate research question. One of the study's aims is to objectively detail the ebb and flow of the life of a politician against the political and economic situation in the country at that time. The subject is Celal Bayar but the background is also carefully examined. At the same time, this thesis' main aim is to examine Celal Bayar's behaviour within the framework of the concepts of idealism and pragmatism and consider which approach he followed throughout his political life.Information obtained from the studies suggests Bayar acted pragmatically during the DP term between 1946 and 1960. For the rest of his life, however, although he sometimes behaved pragmatically there are many occasions in which he evaluated events within the concept of idealism: in the Committee of Union and Progress (CUP), Atatürk term, and Yassıada trials for example. Overall this thesis shows us Bayar's political life comprises characteristics of both idealism and pragmatism and he thus cannot be described as either a complete idealist or a total pragmatist.