Toplumsal cinsiyet ilişkilerinin, milliyetçilik yaklaşımları içerisinde yeniden üretilmesi üzerine feminist bir eleştiri
A feminist critique on the reproduction of gender relations within nationalism approaches
  1. Tez No: 616838
  2. Yazar: EMEL KISMET AYDINLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Milliyetçilik, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Ulus Devlet, Feminism, Gender Inequality, Nationalism, Nation-state
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, 19. yüzyıl sonrasında yükselen bir trend haline gelen modern anlamda milliyetçilik ideolojisinin oluşumu ve ulus devletin oluşumundaki eş zamanlılıktan yola çıkılarak yeni bir toplum düzeninin oluşturulduğu ortaya konmuştur. Çalışmada milliyetçi söylem, ulus devletin oluşum sürecinde kaynak ve tetikleyici güç unsuru olarak kabul edilmiştir. Ulus devletlerin çıkarlarına yönelik kurgulanan yeni toplumsal düzende bireylerin kendilerini ulus devlete ait hissetmeleri ve ulus devleti kendi benlikleri gibi benimsemeleri adına oluşturulan ideal vatandaşlık kavramı; kadın ve erkek cinsiyetlerini sistemli bir biçimde politik hale getirerek belirli toplumsal cinsiyet rollerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu cinsiyet rollerinin yaygınlaşması ve benimsenmesi için genellikle milliyetçilik ideolojisi ve milliyetçi söylem araç olarak kullanılmıştır. Milliyetçi söylem kadınların toplumsal rollerini yeni milliyetçi bireyler doğuran ve yetiştiren insan olmakla sınırlandırmıştır. Bu araştırma çoğunlukla kamusal alanın dışında bırakılmış kadınların kendi aile hayatında ve özel alanında var olabileceği düşüncesinin cinsiyetçi bir yaklaşım olduğu ortaya koymuştur. Tüm bunlardan hareketle bu çalışmada feminist ideolojiye göre biyolojik olarak eşit olduğunu varsayılan kadın ve erkeğin, kültürel ve toplumsal yaklaşımların etkisiyle kadın(lık) ve erkek(lik) olarak algılanması incelenmiştir. Bu araştırma kapsamında, cinsiyet kavramlarının toplumsal cinsiyet kavramına dönüştürülmesinde milliyetçilik ideolojisinin katkısının incelenmesi ve milliyetçi söylemlerdeki toplumsal cinsiyet eşitliğinin eleştirisinin yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was revealed that a new social order had been established through the co-timeliness between the formation of the nation-state and the formation of the ideology of nationalism in the modern sense, which became a rising trend after the 19th century. In the study, the nationalist discourse has been considered as a source and trigger power factor in the formation process of the nation-state. In the new social order that is being set up in the interests of nation-states; the concept of ideal citizenship, created in the name of individuals to feel belonging to the nation-state and to adopt the nation-state as their own selves, has led the emergence of gender roles by systematically politicizing the sex of men and women. The ideology of nationalism and the nationalist discourse have been used as tools for the expansion and adoption of these gender roles. The nationalist discourse limited women's social roles to human beings who bred and raised new nationalistic individuals. This research revealed that the notion that women excluded from the public sphere may exist in their own family life and private sphere is a sexist approach. In this study, it was investigated that women and men who assume that they are biologically equal according to feminist ideology are perceived as womanhood and manhood under the influence of cultural and social approaches. The aim of this research is to examine the contribution of nationalist ideology in the transformation of sex concepts into the concept of gender and to criticize gender inequality in nationalist discourse.