Bir salisilik asit analoğu olan acibenzolar-s-methyl'in mitojenik mapk sinyal yolu üzerindeki etkisinin sh-sy5y nöroblastoma hücre hattında incelenmesi
Investigation of the effect of acibenzolar-s-methyl on the mitogenic mapk signaling pathway as a salicylic acid analysis in sh-sy5y neuroblastoma cell line
  1. Tez No: 617350
  2. Yazar: NESLİHAN ÇİTİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Salisilik Asit, Acibenzolar-S-Methyl, MEK1/2, SH-SY5Y, Nöroblastoma Kanseri, Salicylic Acid, Acibenzolar-s-methyl, MEK1/2, SH-SY5Y, Neuroblastoma Cancer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Günümüzde spesifik hücre proliferasyonu inhibitörleri aracılığıyla hedefe yönelik kanser terapileri geliştirebilmek oldukça önemli hale gelmiştir. Son on yılda yapılan çalışmalar, aspirin gibi salisilik asit (SA) içeren steroidal olmayan ilaçların birçok kanserde mortaliteyi azalttığını göstermiştir. Bu açıdan bakıldığında SA'yı, kanserde çoğalmayı önlemek için çok avantajlı olabilecek mitojenik MEK1/2 sinyallemesinin potansiyel bir inhibitörü olarak gösteren veriler mevcuttur. Fakat henüz, SA'nın nöroblastoma hücrelerinde MEK1/2 sinyalleşmesi üzerindeki etkisi konusunda herhangi bir çalışma yoktur. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı SA'nın sık görülen ve zayıf prognoza sahip bir pediatrik kanser olan nöroblastoma kanserinde MEK1/2 sinyalleşmesinde etkili olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada, bir SA analoğu olan Acibenzolar-S-Methyl'in, SH-SY5Y nöroblastoma hücrelerinde MEK1/2 sinyal yolu üzerindeki etkisi MTS hücre canlılığı analizi ve MEK1/2 ve aktif kaspaz-3 protein seviyelerinin western blotlama tekniği ile tespiti yapılarak analiz edilmiştir. MTS hücre canlılığı testi, 10 mM Acibenzolar-S-Methyl'in hücre canlılığını %50 azalttığını göstermiştir. 10 mM Acibenzolar-S-Mehyll ile muamele edilmiş hücrelerin western blot sonuçları, MEK1/2 sinyalinin önemli ölçüde inhibe edildiğini, bununla uyumlu olarak da SH-SY5Y hücrelerinin apoptotik ölümlerinin anlamlı şekilde arttığını aktif-kaspaz-3 analizi ile göstermiştir. Bu çalışma ile SA analoğu Acibenzolar-S-Methyl'in SH-SY5Y nöroblastoma hücrelerinde MEK1/2 sinyalini olumsuz yönde etkilediği ve onların apoptotik ölümüne neden olduğu ilk kez olarak gösterilmiştir. Çalışmanın sonuçları yalnızca karsinogenez mekanizmalarını anlamak için değil aynı zamanda etkili tedavi yöntemleri geliştirmek için de fikir verebilecek olması açısından anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
Today, it has become very important to develop targeted cancer therapies through specific cell proliferation inhibitors. Studies over the past decade have shown that non-steroidal drugs containing salicylic acid (SA), such as aspirin, reduce mortality in many cancers. From this point of view, there are data showing SA as a potential inhibitor of mitogenic MEK1 / 2 signalling, which may be very advantageous to prevent proliferation in cancer. However, there is no study on the effect of SA on MEK1 / 2 signalling in neuroblastoma cells. Therefore, the aim of this study was to determine whether SA is effective in MEK1 / 2 signalling in neuroblastoma cancer, a common pediatric cancer with a poor prognosis. In this study, the effect of Acibenzolar-S-Methyl, a SA analogue, on MEK1 / 2 signalling pathway in SH-SY5Y neuroblastoma cells was analyzed by MTS cell viability analysis and detection of MEK1 / 2 and active caspase-3 protein levels by western blotting technique. The MTS cell viability test showed that 10 mM Acibenzolar-S-Methyl reduced cell viability by 50%. Western blot results of cells treated with 10 mM Acibenzolar-S-Methyl showed that the MEK1 / 2 signal was significantly inhibited, and correspondingly increased apoptotic deaths of SH-SY5Y cells by active-caspase-3 analysis. In this study, it was shown for the first time that SA analogue Acibenzolar-S-Methyl negatively affects MEK1 / 2 signalling in SH-SY5Y neuroblastoma cells and causes their apoptotic death. The results of the study are significant not only for understanding the mechanisms of carcinogenesis but also for the development of effective treatment methods.