Yükselen bir güç olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin enerji güvenliği
Energy security of the People's Republic of China as a rising power
- Tez No: 617592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin Halk Cumhuriyeti, Enerji Güvenliği, Enerji Politikaları, Yükselen Güç, Enerji, People's Republic of China, Energy Security, Energy Policies, Rising Power, Energy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
21. yüzyılda enerji güvenliği arz, talep ve güzergâh güvenliği olmak üzere çok yönlüdür. Enerji güvenliği, istenilen kaynağa talep edilen miktarda, piyasa arz-talep dengesine göre belirlenmiş uygun bir fiyatla, zamanında ve kesintisiz ulaşabilmektir. Enerji güvenliğinin sağlanması ülkelerin çıkarlarını koruyabilmeleri açısından önemlidir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomik büyümesi enerji ihtiyacını arttırmaktadır. Ayrıca Çin'in enerji güvenliğini sağlaması ekonomisinin sürdürülebilir olmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Çalışmada konvansiyonel enerji kaynaklarına ve enerji güvenliğine yer verilerek Çin'deki genel durum ortaya konulmuştur. Çin'in yükselişi neorealizm ve güç geçişi kuramlarıyla temellendirilmiştir. Çin'in yükselişinin açıklanabilmesi için tarihsel araştırma yöntemi kullanılarak ekonomisinin değişim ve gelişim süreci incelenmiştir. Çin'in enerji politikaları ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte ele alınarak enerji güvenliği perspektifi tüm yönleriyle ele alınmıştır. Bu kapsamda çalışmada“Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomik büyümesinden kaynaklanan enerji ihtiyacı, ulusal ve uluslararası politikalarını enerji güvenliği bağlamında şekillendirmektedir”hipotezi test edilecektir. Güç geçişi kuramının Türkçe yazındaki eksikliği, enerji güvenliği çalışmalarının arz temelinde yoğunlaşarak Çin'e yönelik çalışmaların ihmal edilmesi çalışmanın problematiğini oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın enerji güvenliği ve yükselen güç Çin'in bir bütünlük içerisinde değerlendirilerek Türkçe yazına katkı sağlaması beklenmektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular doğrultusunda; Çin'in ekonomik verileri yükselen güç olarak nitelendirilmesini desteklemekte; ekonomik büyüme enerji ihtiyacına sebep olmakta ve Çin'in enerji güvenliği ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte ürettiği politikaları şekillendirmekte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, energy security is multilateral, including supply, demand and transfer security. Energy security is to reach the desired resource in the requested amount at an affordable price determined according to the market supply-demand balance, timely and uninterrupted. Ensuring energy security is important in terms of protecting the interests of countries. The economic growth of the People's Republic of China increases the energy requirement. Also, China's energy security is directly linked to the sustainability of its economy. In this study, the general situation in China was revealed by including conventional energy sources and energy security. The rise of China is based on neorealism and power transition theories. In order to explain the rise of China, the process of change and development of its economy was examined by using historical research methods. Energy policies of China have been studied in all aspects by considering the energy policies at the national, regional and global scale. In this context, the hypothesis“The energy need resulting from the economic growth of the People's Republic of China develop its national and international policies in the context of energy security.”will be tested. The power transition theory in lack of Turkish literature focuses on energy security studies on the basis of supply and neglecting studies towards China constitutes the problematic of the study. In this context, it is expected that the study will contribute to the Turkish literature by evaluating the energy security and the rising power of China. In the direction of the findings obtained within the scope of the research; China's economic data supports its qualification as a rising power; economic developments cause energy needs; It is concluded that China's energy security is shaping the policies it produces on a national, regional and global scale.