Türkiye'de tıbbi laboratuvarlarda iş güvenliği ve sağlığına yönelik çalışmalar ve bir saha çalışması
A field study and work for occupational safety and health medical laboratory in Turkey
- Tez No: 619207
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Public Health, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, İSG, İş Sağlığı ve Güvenliği, Tıbbi Laboratuvar, Klinik Laboratuvar, Industry 4.0, OHS, Occupational Health and Safety, Medical Laboratory, Clinical Laboratory
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Finansal uzmanlar İş Sağlığı ve güvenliğinin işletme ve kurumlarda faaliyet karlılığından daha öncelikli konumda olduğunu net bir şekilde vurgulamaktadırlar. Çalışan sağlığını ve güvenliğini diğer bir ifade ile insan hayatını doğrudan hedefleyen tedbirlerin, ne ölçüde yeterlilik gösterdiği ve uygulanması ile uygulanmaması arasındaki sonuç odaklı farklar tespit edilerek, faydalı modeller geliştirilmesi düşünülmektedir. İşyeri olarak tehlikeli mekânlar arasında bulunan tıbbi laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasalarla belirlenen unsurların araştırılması, tıbbi laboratuvarlarda güvenlik tedbirlerinin ne kadar uygulandığı, yönetmeliklerin ne kadar uygulanabilir olduğu, gerekli tedbirlerin alınması ile sağlanabilecek faydalar ve tedbirlerin ihmal edilmesi ile karşılaşılabilecek risklerin incelenmesi büyük önem arz etmektedir. Bununla beraber geçmiş tecrübelerin araştırılarak gerek yasal düzenlemeler, gerekse meslek ve işyeri grubunda genel kabul görmüş kuralların sorgulanması, sonuçların raporlanması Tıbbi Laboratuvarlarda İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kapsamda bu çalışmada Tıbbi Laboratuvarlarda İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatları ile iş yerlerinde çalışanlarla yapılmış anket ve araştırmalar incelenmiş, meydana gelen olumsuzluklar ve kazalar araştırılmış, yasa ve yönetmeliklerin bu konuda ne ölçüde değişiklik sağlayabildiği raporlanmıştır. Çalışmada ayrıca İstanbul ilindeki bir özel hastanede incelemeler yapılmıştır. Sonuç olarak her ne kadar mevzuatların standartlarla örtüştüğü görülse de pratikte ciddi hatalar olduğu anlaşılmıştır. Özel hastanede yapılan incelemeler de bu sonucu desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Financial experts are clearly emphasized, although occupational health and safety is a priority over operational profitability in enterprises and institutions. In other words, I think of working in various models where the measures aiming the health and safety of the employee in other words directly to the life of the human being show the results of the situations far from far and far away. As a workplace, it is sought to find out the issues related to the security systems of those working and working in laboratories in dangerous areas, how much security measures are applied in the laboratory, how much the regulations are, the benefits that can be searched among you, and the reasons for the risks. . It is an inseparable application of work and practice practices in medical laboratories to investigate past past experiences on this subject, to question both legal regulations and generally accepted rules of profession and workplace, and to report the results. In this context, in this study, Occupational Health and Safety Legislation in Medical Laboratories and questionnaires and researches conducted with employees in the workplaces were examined, negativities and accidents were investigated and the extent to which laws and regulations could change in this subject was reported. In addition, examinations were conducted in a private hospital in Istanbul. As a result, although it is seen that the legislation overlaps with the standards, it is understood that there are serious mistakes in practice. Private hospital examinations also supported this result.