Kültürel mirasın korunması konusunda yerel halkın tutumları: Assos örneği
Attitudes of the local people on the conservation of cultural heritage: The case of Assos
  1. Tez No: 619401
  2. Yazar: GÖZDE UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA UCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Yerel Halk, Kültürel Mirasın Korunması, Assos, Cultural Heritage, Local People, Conservation of Cultural Heritage, Assos
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Turizmin pazarında çekicilik unsuru olarak önemli bir yere sahip olan kültürel mirasın korunması, turizmde sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önem taşımaktadır. Ancak kültürel miras kaynaklarının korunması için planlı ve kontrollü turizm çalışmaları ve bu sürece yerel halkın katılımı gerekmektedir. Kültürel miras kaynaklarının korunması, yerel halkın turizm, kültürel miras ve doğal çevre gibi turizm unsurlarıyla ilgili farkındalığa sahip olması ile mümkündür. Bu çalışmada araştırma bölgesi olarak Çanakkale'nin Assos bölgesinin seçiminde kültürel miras zenginlikleri, turizm potansiyeli, antik kent bölgesinde bulunması, Pers, Lidya, Yunan, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıması ve hala geleneksel köy yaşantısının devam etmesi etkili olmuştur. Bu araştırmada Assos bölgesinde yaşayan yerel halkın bölgedeki kültürel miras kaynakları konusundaki algılarının belirlenmesi ve bu algıların kültürel mirasın korunması ve tanıtımı konusundaki tutumları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine odaklanılmıştır. Araştırma, 2019 yılı Haziran ve Temmuz ayı boyunca Çanakkale-Assos bölgesinde yaşayan 18 yaş ve üzeri yerel halk ile anket tekniğinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 202 adet anketten toplanan veriler SPSS 23 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, yerel halkın Assos bölgesindeki kültürel miras kaynakları ile ilgili algılarının, kültürel miras kaynaklarının korunmasına yönelik tutumları üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, araştırmaya katılan yerel halk bireylerinin büyük bir kısmının turizmi desteklediğini göstermektedir. Assos bölgesinde yerel halkın“kültürel miras kaynaklarının korunması ve tanıtımına katılım isteği”gelirlerine ve turizm sektöründe çalışma durumlarına göre şekillenirken, cinsiyetleri, bölgede yaşama süreleri ve turizmle ilgili genel görüşlerinin bu tutumlar üzerinde etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bir diğer sonuca göre; Assos bölgesinde yerel halkın“kültürel miras ile ilgili turistik faaliyetlere katılım isteği”tutumları gelirlerine, bölgede yaşama sürelerine, turizmle ilgili genel görüşlerine, turizm sektöründe çalışma durumlarına göre değişkenlik gösterirken, cinsiyetlerinin bu tutumlar üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara ve yerel yönetimlere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The preservation of the cultural heritage, which has an important place as an attraction factor in the market of tourism, is important in terms of sustainability in tourism.However, conservation of cultural heritage resources requires planned and controlled tourism activities and the participation of local people in this process.Conservation of cultural heritage resources is only possible if local people have awareness of tourism elements such as tourism, cultural heritage and natural environment.In this study, cultural heritage riches, tourism potential, presence in ancient city region, traces of civilizations such as Persia, Lydia, Greek, Byzantine, Seljuk and Ottoman and the continuation of traditional village life were effective in the selection of Assos region of Çanakkale as a research area. In this research, it was focused on determining the perceptions of local people living in Assos about cultural heritage resources in the region and evaluating the effects of these perceptions on their attitudes towards the protection and promotion of cultural heritage.The research was carried out by using the questionnaire technique with local people aged 18 and over who live in Çanakkale-Assos region during June and July 2019. Data collected from 202 questionnaires were analyzed using SPSS 23 package program. According to the results of the study, it was determined that the perception of local people about cultural heritage resources in Assos region had an effect on their attitudes towards protection of cultural heritage resources. The findings show that most of the local people participating in the research support tourism.While the desire of the local people to participate in the protection and promotion of cultural heritage resources in Assos region is shaped according to their income and working conditions in the tourism sector, their gender, life expectancy in the region and general opinions about tourism have no effect on these attitudes.According to another result; While the attitudes of the local people in the Assos region to katılım desire to participate in touristic activities related to cultural heritage tutum vary according to their income, life span, general opinions about tourism and working conditions in the tourism sector, it is seen that their gender does not have an effect on these attitudes.n line with the results, suggestions were made to the researchers and local governments.