2015-2018 yılları arasında ulusal zehir danışma merkezi'ne başvurulan antidepresan ile intihar vakalarının incelenmesi
The examination of suicide cases with antidepressant use applied to national poisoning counseling center between 2015-2018
- Tez No: 619776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN MEHTAP BÜYÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Eczacılık ve Farmakoloji, Forensic Medicine, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antidepresan, Depresyon, İntihar, Zehirlenme, Zehir Danışma Merkezleri, Suicide, Antidepressant, Depression, Poisoning, Poison Information Centers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İntihar; günümüzde göz ardı edilemeyecek rakamlara ulaşmış, neden ve sonuç ilişkisi ile karmaşık ve birçok parametreye bağlı olan bir davranış biçimidir. Aniden ortaya çıkabileceği gibi hastalığa veya bir travmaya bağlı olarak yavaş yavaş ve planlı olarak uygulanan bir davranış biçimidir. Her dönemde insanların ilgisini çeken bir konu olmuştur. Artan depresyon oranlarının da bir sonucu olduğu bilinen intihar, dünya çapında alarm verici bir noktaya gelmiştir. Depresyon tedavisinde tercih edilen antidepresanların kullanımı yıllar içinde katlanarak büyürken, intihar oranlarına etkisi yıllar boyunca araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar, hem antidepresan kullanımının hem de yıllara göre intihar oranlarının arttığını göstermektedir. Bu çalışmada; 2015-2018 yıllarını kapsayan Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) verileri kullanılarak antidepresan ile intihar vakaları incelenmiş ve literatürle uyumu araştırılmıştır. Ülkemizdeki intihar oranları, hızları, mevsimlere ve yaşa göre dağılımları, en sık başvurulan intihar yöntemleri incelenmiştir. Ülkemizdeki intihar, antidepresan kullanımı, intihar ve zehirlenme oranlarının diğer ülkelerle karşılaştırılmıştır. Antidepresan ile zehirlenmelerde, Türkiye ve diğer ülkelerin zehirlenme raporları incelenerek en fazla zehirlenmeye sebep olan etken maddeler tespit edilmiştir. Bu denli kritik noktaya gelen intihar davranışı, artan antidepresan kullanımı perspektifinde incelenerek ele alınmıştır. Antidepresan kullanımı ile intihar arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılıp analiz edilmesi çözüm yolları bulmaya da katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Suicide is a behaviour that; multi-dimensional and depends on many parameters and reached to the point that can not ignore. Suicide may occur suddenly or slowly in a planned manner due to illness and trauma. It has been a subject that attracted the attention of people in every period of time. Suicide which is also known as a result of increased depression rate has become alarming in the world. Consumption of antidepressants which used in the treatment of depression has increased over the years and its effect on suicide rates has been investigated for years. The most of studies show that both antidepressant consumption and suicide rates increased over the years. In this study; the data of suicide cases with antidepressants which applied to UZEM between 2015-2018 were examined together with other studies on that subject and literature. Turkey's crude suicide rate, suicide rate by seasons, age, and preferred method has examined. Turkey's antidepressant consumption, poisoning and suicide rates and growth rates has examined and compared to other countries. To determine active pharmaceutical ingredients which led to antidepressant poisoning, Turkey's and other countries' poisoning reports compared. Suicidal behavior, which has reached such a crucial point, has been examined in the perspective of increasing antidepressant use. Analyzing antidepressant use and suicide rate relations will provide solutions.