Halofilik mikroorganizma izolatlarının hidrokarbon degradasyon yeteneklerinin araştırılması
Investigation on hydrocarbon degradation ability of some halophilic microorganism isolates
- Tez No: 619959
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURÇİN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Halofilik mikroorganizma, Hidrokarbon, Degradasyon, 16S dizi analizi, Halophilic microorganism, Hydrocarbon, Degradation, 16S rRNA sequence analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada ülkemizde bulunan farklı tuz gölü ve tuzlalardan izole edilen 120 adet halofilik mikroorganizmanın hidrokarbonları (fenol, piren, benzopiren, naftalen ve fenantren) degrade edebilme yeteneklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hidrokarbonları degrade edebilen 28 izolat seçilmiş olup 16S rRNA dizi analizleri yapılarak identifikasyonları gerçekleştirilmiştir. Dizi analizi sonucunda 28 izolatın Bacteria domaininde bulunan Chromohalobacter, Idiomarina, Marinobacter, Aquisalimonas, Halomonas, Virgibacillus ve Halovibrio, cinslerine ait üyeler olduğu belirlenmiştir. 28 izolattan 3 temsilci seçilerek yapılan gaz kromotografisi-kütle spektroskopisi analizleri sonucunda bir karışım halinde bulunan hidrokarbonları degrade edebilme yetenekleri doğrulanmıştır. Chromohalobacter salexigens, Marinococcus halophilus ve Halomonas sp.'nin çalışmada kullanılan tüm hidrokarbonları tek karbon kaynağı olarak kullanabildiği saptanmıştır. Sonuç olarak; identifikasyonu gerçekleştirilen halofilik mikroorganizmaların yüksek tuz konsantrasyonlarına sahip ortamlarda hidrokarbonların biyoremediasyonları için potansiyel olarak kullanılabileceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the ability of 120 halophilic microorganisms isolated from different salt lakes and salterns in our country to their potential for biodegradation hydrocarbons (phenol, pyrene, benzopyrene, naphthalene and phenanthrene). Twenty-eight isolates that capable of degrading hydrocarbons were chosen for identification with 16S rRNA sequence analysis. All of the isolates were identified as Chromohalobacter, Idiomarina, Marinobacter, Aquisalimonas, Halomonas, Virgibacillus ve Halovibrio in Bacteria domain. Gas chromatography-mass spectroscopy analysis carried out with three representative strains confirmed their ability to efficiently degrade aromatic compounds under halophilic conditions. As a result of analysis, Chromohalobacter salexigens, Marinococcus halophilus and Halomonas sp. were able to use all hydrocarbons as the sole carbon and energy source. Results that gathered in this study demonstrate twenty-eight halophilic bacterial strains have noticeable potential for further use in bioremediation processes in hydrocarbons contaminated hypersaline enviroments.