The impact of agricultural sector on the development of Turkish economy
Tarım sektörünün Türkiye ekonomisinin kalkınması üzerinde etkisi
  1. Tez No: 620009
  2. Yazar: MEHMET DOĞA GÜVENDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Tarım Sektörü, Türkiye, Ekonomi, Reform, Tarım Politikası, Agriculture, Agricultural Segment, Turkey, Economy, Reform, Agricultural Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezin amacı Türkiye'nin tarım sektöründe izlenen politikarı analiz etmek ve ve potansiyeli artırmak için yollar keşfetmektir. İlk olarak tarım sektörünün gelişiminin Türkiye'de neden durduğunu ve geriye gittiğine yönelik bir araştırma yapılmıştır. Sonra, çalışmanın diğer bölümünde tarımın yeniden canlandırılmasıyla ilgili bir analiz yapılmıştır. Bu tez 107 makale ve 20 resmi kaynak derleyerek 10 ay boyunca kapsamlı araştırmaların sonucunda yazılmıştır. Tarım hemen hemen her ülke için gerçekten ekonomik büyümeye katkı yapan önemli bir sektördür. Bihassa, tarım ülkemizin ekonomik olarak kalkınması ve büyümesi üzerinde önemli bir rol oynayan sektördür. Türkiye tarım faaliyetleri açısından verimli bir ülkedir. Bu alanda tarım arazilerin verimliliğinden dolayı bir çok diğer ülkeden daha üstündür. Uluslararası ticaret faaliyetlerinden devasa gelirler elde etmek için bu kesimin üstünlüğünü elde edebilecek ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye tarım sektöründe ihracat miktarını artırmak için çok fazla fırsata sahiptir. Ancak, son yıllar da yanlış tarım politikalarından dolayı tarım sektöründe büyük bir gerilemeyle karşı karşıya kalmıştır. Tarım ürünlerini ihraç etmek yerine yurtdışından ithal etmeye başlamıştır. Özellikle, temel tarım girdileri olan tohumlar, gübreler ve ilaçlar ithal edilmeye başlamıştır. Bu politikalar da ticaret dengesini, gayri safi yurt içi hasılayı ve tüketici fiyat endeksini olumsuz derece de etkilemiştir. Bu da ülke ekonomisinde büyük bir zararı ortaya koymuştur. Ithalat dışında, ihracat, gayri safi yurtiçi hasıla ve tüketici fiyat endeksi yanlış tarım politikaları sonucunda olumsuz şekilde etkilenmiştir. Türkiye tarım sektörünün bazı kesimlerinde ilerleme kaydetmesine rağmen, tam büyüme gerçekleştirememiştir. Bu verimsizlik tarım kesimin de cari açığı yükseltmektedir. Sonuç olarak, cari açığı minimize etmek ve tarım kesimini karlı hale getirebilmek için Türkiye'nin acilen köklü değişikliklere ve reformlara ihtiyacı vardır. Tarım ve Orman Bakanlığı araziye neyin ekileceğinin planlamasını yapmalıdır, çiftçiye verilecek sübvansiyonun miktarını da bir yıl önceden karar vermesi gerekir. Tezimin ampirik çalışması kapsamında, gayri safi yurtiçi hasılanın %8,18'i Türkiye ekonomisinin gelişimine yönelik tarım ürünlerinin ithalat ve ihracat miktarlarını etkilemiştir. Ek olarak, ziraat sektörünün canlanmasına katkıda bulunmak için modern ve organik tarım uygulamaları da yürütülmelidir çünkü tarım gerçekten Türkiye'nin ekonomik kalkınması için gereklidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the policies which were pursued in Turkish agricultural sector and explore the ways to maximize its export potential. Firstly, a research has been conducted about why agricultural domain has slowed down in Turkey. Then, an analysis has been conducted in the next chapter concerning recovery of the agriculture. This thesis has been written by collating 107 articles and 20 official sources throughout 10 months. Agriculture is really a crucial sector for almost each nation in the world for it contributes to their economic growth. Particularly, agriculture is a segment which economically takes on a crucial role on the expansion and growth of Turkey. Turkey is a fecund country in terms of agricultural activities. It is more dominant than a lot of other nations in this domain due to fertility of her agricultural lands. It is one of the foremost countries that could take advantage of this sector to generate huge benefits from international trade activities. It has plenty of opportunities to boost its exports in the agricultural sector. However, Turkey has undergone a vast recession in the agricultural sphere in recent years due to wrong agricultural policies. It has begun to import these products from abroad instead of exporting them. Especially, fundamental agricultural inputs such as seeds, fertilizers and pesticides have started to be imported from abroad. These policies have adversely affected the trade balance, gross domestic product (GDP) and consumer price index. Although Turkey has made progress in some segments of the agriculture, it hasn't been able to achieve an overall growth. This inefficieny increases current deficit in the agricultural sector. As a result, Turkey urgently needs radical changes and reforms to make agricultural sector more profitable again and minimize its trade deficit. Ministry of Agriculture and Forestry needs to decide what is to be planned and amount of subsidy that will be given to farmers one year in advance. Findings have denoted that 8,18% of GDP affected import and export amounts of agricultural products toward development of Turkish economy as part of empirical study in my dissertation. In addition, modern and organic agricultural practices should be carried out in order to contribute to revitalization of the agrarian sphere.