Müzikte telif haklarının sosyal ve ekonomik yansımaları
Social and economic reflections of copyrights in music
  1. Tez No: 620985
  2. Yazar: ŞEVKET UYANIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Müzik, Sosyoloji, Economics, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: fikri mülkiyet, telif hakları, müzik, lisans, korsan ekonomisi, intellectual property, copyrights, music, license, pirate economy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnternet teknolojisi ile birlikte müzikte ve telif haklarında büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu tezin amacı telif hakları alanında güncel bir problem haline gelmiş̧ olan bu dönüştürücü etkinin analiz edilmesi ve konu hakkında geniş̧ bir perspektif sunulmasıdır. Bu çalışmada tarihsel süreç içerisindeki telif hakları müzik açısından ele alınmış, ekonomik ve sosyal yansımaları üzerinde tartışılmıştır. Öncelikle fikri mülkiyet kavramı sosyolojik ve ekonomik açıdan incelenmiştir. Ayrıca fikri mülkiyetin tarihsel süreçte farklı coğrafyalarda yaşadığı değişimlere değinilmiştir. Fikri mülkiyet haklarının güncel hukuki durumu bu çalışmanın önemli bir parçasıdır. Bu sebeple birinci bölümün sonunda dijitalleşen müziğinin hukuku, mali haklar ve eser sahipliği konusu işlenmiştir. Ayrıca telif haklarının ekonomik yansımaları ayrıntısı ile incelenmiş, fikri ekonomilerin ve müzik endüstrisinin analizi yapılmıştır. Korsan ekonomisi müziğin ekonomi politiği ile birlikte incelenmiş ve telif haklarına karşı oluşturulan alternatif lisans modelleri sunulmuştur. Çalışmanın bütünlüğü açısından alanında uzman kişilerin görüşlerine konu dahilinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With internet technology, there has been a great transformation in music and copyrights. The purpose of this thesis is to analyze aforesaid transformative impact which has already become an actual problem, and to provide a broad perspective about the subject matter. In this study, the copyrights in the historical process are discussed in terms of music and their economic and social reflections are discussed. Firstly, the concept of intellectual property has been examined from a sociological and economic perspective. In addition, the changes that intellectual property has experienced in different geographies in the historical process are mentioned. The current legal status of intellectual property rights is an important part of this study. For this reason, at the end of the first chapter, the law of digitized music, financial rights and ownership of the works are discussed. In addition, the economic reflections of copyrights were examined in detail and the intellectual economies and the music industry were analyzed. The pirate economy has been studied with the political economy of music and alternative license models against copyright have been presented. In terms of the integrity of the study, the opinions of experts in the field were included in the subject.